dwuscienny kat
meg: Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest dwa razy krótsza od krawędzi podstawy tego
ostrosłupa. Wyznacz miarę kąta: dwuściennego pomiędzy dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi tego
ostrosłupa.
2 kwi 10:17
Godzio :
![rysunek](rys/25492.png)
H − wysokość ostrosłupa
a = 2H −− krawędź podstawy
b − krawędź boczna
h,h
1 − wysokości ściany bocznej
| 1 | | a√3 | |
h2 = ( |
| * |
| )2 + H2 |
| 3 | | 2 | |
| 2 | | a√3 | |
b2 = H2 + ( |
| * |
| )2 |
| 3 | | 2 | |
| ha | | bh1 | | 2 | | 1 | |
P = |
| = |
| → |
| H * H = |
| H * h1 |
| 2 | | 2 | | √3 | | √3 | |
2H = h
1
Z tw. cos:
h
12 + h
12 − 2h
12cosα = a
2
8H
2 − 8H
2cosα = 4H
2
−8cosα = −4
2 kwi 11:20
meg:
![rysunek](rys/25494.png)
dziwne, w odpowiedzi jest 120..
i nie bardzo rozumiem ten rysunek Twój
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
a czy ja dobrze to narysowałam?znaczy niby to jest kąt pomiędzy ścianami bocznymi, ale nie wiem
czy sobie taki trojkat zielony moge zrobic?
2 kwi 11:29
meg: Nie no to napewno jest źle co narysowałam
![](emots/2/kwasny.gif)
ale nie potrafie tego wyobrazic:(
2 kwi 11:35
Godzio :
Dobrze narysowałaś ... Ja zrobiłem zadanie dla ostrosłupa prawidłowego
Trójkątnego
2 kwi 11:55
Godzio :
Jeśli nikt nie pomoże to czas będę mieć około 22, albo jeszcze wyhacze coś w czasie dnia i
pomogę
2 kwi 11:56
meg: No właśnie tak mi się wydawało, że to dla trójkątnego
![](emots/2/jezyk1.gif)
ale pomyslalam ze moja wyobraznia
szwankuje i tam gdzes jest rzeczywiscie czworokat na rysunku
![](emots/2/jezyk1.gif)
![](emots/2/zeby.gif)
Byłabym bardzo wdzieczna za pomoc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
no chyba ze jakos sama na to wpadne
2 kwi 12:24
Godzio:
Dobra mam 30 min
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pisać rozwiązanie ?
2 kwi 14:21
Godzio:
2 kwi 14:33
Godzio:
![rysunek](rys/25508.png)
a = 2H
H
2 + (H
√2)
2 = b
2 ⇒ H
2 + 2H
2 = b
2 ⇒ b
2 = 3H
2 ⇒ b =
√3H
h
2 = 3H
2 − H
2
h =
√2H
| b * h1 | | ah | | 2√2H | |
Pściany bocznej = |
| = |
| ⇒ √3Hh1 = 2√2H2 ⇒ h1 = |
| |
| 2 | | 2 | | √3 | |
Z tw. cosinusów:
h
12 + h
12 − 2h
12cosα = (a
√2)
2
| 8H2 | | 8H2 | |
2 * |
| − 2 * |
| cosα = (2H√2)2
|
| 3 | | 3 | |
16H2 | | 16H2 | |
| − |
| cosα = 8H2 /: 8H2
|
3 | | 3 | |
2 kwi 14:33
meg: Dziękuję Godzio
![](emots/2/zeby.gif)
!
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Czy istnieją zadania któych nie dałbyś rady zrobić?
2 kwi 15:13
Godzio:
Oj i to ile
2 kwi 15:23
Gal anonim: Bardziej na około się nie dało
![](emots/2/pytajnik.gif)
3 kwi 23:04