Trygonometria. Trudne
Jatkos: Uzasadnij, że sin10*cos20*cos40*=1/8
Jak ktoś zrobi to szacun, nawet mój nauczyciel nie potrafił tego zrobić

*− stopni
3 kwi 12:21
zosia: ja nie wiem ale ja spisałam wartości z tablicy i:
0,1736*0,9397*0,7660 wychodzi że 0,1249.... czyli w przybliżeniu 0,125 to jest 1/8
3 kwi 12:37
Jatkos: hm, to raczej nie o to chodzi

ale dzięki za chęci
3 kwi 12:49
zosia: a to podstawowa matma?
3 kwi 12:50
ICSP: Nie wygląda trudno...
3 kwi 12:54
ICSP: Juz nawet mam koncepcję:0
3 kwi 12:55
bart: ponwoz razy 8cos10
o i cos zauwazysz
3 kwi 12:55
bart: 8cos10*sin10*cos20*cos40=cos10
2cos10sin10=sin20
4sin20cos20cos40=cos10
2sin40cos40=cos10
sin80=cos10
sin80=cos(90−80)
L=P
3 kwi 12:57
bart: sorry ze bez stopni
3 kwi 12:58
ICSP: | | 12* 2sin10ocos10o * cos20o * cos40o | |
sin10o * cos20o * cos40o = |
| = |
| | cos10o | |
| 14 * sin20ocos20o * cos40o | | | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| cos10o | | cos10o | | 8 | |
| | sin80o | | 1 | |
* |
| = |
| co kończy dowód. |
| | cos10o | | 8 | |
3 kwi 12:59
ICSP: Jedną dwójkę zgubiłem:(
3 kwi 13:02
Jatkos: Wielkie dzięki za pomoc

gdyby mi się taki na maturze trafiło to sam bym go na pewno nie
ruczył

@zosia: tak, to zdecydowanie matma rozszerzona
3 kwi 13:07
Jatkos: Wielkie dzięki za pomoc

gdyby mi się taki na maturze trafiło to sam bym go na pewno nie
ruczył

@zosia: tak, to zdecydowanie matma rozszerzona
3 kwi 13:08