matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 441,
440
,
439
,
438
,
437
,
436
,
435
,
434
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
leeeenka2332:
h(x)=log
2
4
√
x
0
Dorota:
Ile ścian bocznych ma graniastosłup prosty o 51 krawędziach. prosze o jasne rozwiązanie.
2
sznureczek:
Ciąg a
n
jest określony wzorem ogólnym. Oblicz wskazany wyraz tego ciągu
11
KASA:
4x
3
+8x
2
−2x−4=0
2
leeeenka2332:
Pomocy!
3
Marti:
(x−4)
2
≥0 rozwiaz równanie
0
Ela:
Czy mógłby mi ktoś pomóc? Wychodzi mi, że punkt wynosi (3,2) i ta odpowiedź nawet nie leży koło tych z tyłu, zważając na
0
NEYTI:
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n
= −2n+6 . Wybierz sto kolejnych wyrazów ciągu a
n
i oblicz dla jakiej liczby naturalnej k stosunek wyrazu stojącego na miejscu k , licząc od początku, do
0
leeeenka2332:
Pomocy...
0
leeeenka2332:
Znajdz dziedzinę funkcji
1
Lipen:
A=(−3,1) B=(−1,2) są kolejnymi wierzchołkami czworokąta ABCD , a punkt S=(1,0) jest jego środkiem symetrii. Wyznacz współrzędne B i D tego czworokąta
0
leeeenka2332:
Znajdz dziedzinę funkcji h(x)=logx
2
4√x
2
paczeq:
Witam ktos pomoze z zadaniem oto one
1
Marta:
15−7x
4
=0
0
wiosna:
Dwaj koledzy mieszkają w odległości 6,2 km, wyruszają jednoczesnie na spotkanie, jadąc na przeciw siebie.I z prędkością 250 m/min II 200m/min. Po jakim czasie i w jakiej odległości sie
3
Natalia:
Rzucono 3 razy monetą.Prawdopodobieństwo ,ze orzeł wypadnieco najmniej raz jest równe:
3
leeeenka2332:
czy ktos wie i moze mi pomóc jak wyznacZyć dziedzinę : logarytm o podstawie (x−1) z (3−Ix−2I)
1
Ruda:
:::rysunek::: Środki trzech okręgów parami stycznych zewnętrznie są wierzchołkami trójkąta o bokach abc.
0
Beata:
Funkcja kwadratowa y=x
2
−3x+2 a) przedstaw w postaci kanonicznej
0
Domisia:
Każdemu z 4 braci należy przydzielić 13 kart z tali 52 kart. Na ile sposobów można to zrobić tak aby pierwszy otrzymał 2 piki, drugi 6 pików , trzeci 4 piki, a czwarty 1 pika?
1
Marti:
6x(7−3x)≤0
0
gosia:
trzy liczby dodatnie w podanej kolejności 7, x, 63 tworzą ciąg geometryczny. Wartość wyrażenia x wynosi?
0
Marta:
f(x)=IxI +2
2
Karola:
:::rysunek::: Naczynie w kształcie walca należy przechylić tak, aby ciecz o objętości 2πdm
3
nie wylała się.
3
Marta:
log
p
{2} 2
0
AngeluS:
Narysuj wykres funkcji,która: a) w zbiorze argumentów mniejszych od −2 (x< −2) jest malejąca a w zbiorze argumentów większych
1
mori:
kąt rozwarci stozka ma miare 120 stopni a promien jego podstawy jest równy 2. oblicz pole przekroju osiowego tego stozka
0
Marta:
log
2
√
2
2
maths:
Wykaż że podwojony iloczyn dowolnych 3 kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 12
0
lipa:
o ile % można obniżyć cenę towaru, jeśli przy wzroście produkcji o 30% wartość produkcji ma wzrosnąć o 20%?
2
Milena:
Na ile sposobów można zamówić obiad , jeżeli mamy do dyspozycji 3 rodzaje zup i 5 rodzajów drugiego dania
0
Beata:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty o współrzędnych A(3;−2) oraz B(−4;5)
0
magdaaaa:
do banku A wpłaciliśmy 600 zł na lokatę roczną oprocentowaną 4,5% w skali roku. O ile więcej zarobilibyśmy , gdybyśmy wpłacili tę samą kwotę do banku B , w którym oprocentowanie lokaty
0
ada:
2
2 log
x − 9 log 1/2 x + 4 =0
1/2
jak rozwiązać?
1
marta:
Narysuj wykresy funkcji: 1. y=1−sinx
0
Pioruna19:
W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym wszystkie krawędzie mają jednakową długość.Wyznacz tng katów nachylenia przekątnych graniastosłupa do plaszczyzny podstawy.
1
b. ważne:
Liczby x
1
i x
2
są pierwiastkami równania 2x
2
+mx−1=0. S
n
jest sumą n początkowych wyrazów ciągu (a
n
) określonego wzorem a
n
+(x
1
)
n
(x
2
)
n
. Zapisz iloraz S
20
/s
10
w postaci p/q,
1
niunia:
Rzucamy 2 razy kostka do gry.Prawdopodobienstwo tego ze 2 razy wypadla pzrzysta liczba oczek jest rowna:
0
lipa:
zakład wykonał85% planu. O ile % należy zwiększyć produkcję aby wykonać 119% planu?
1
cubus:
witam , Mam zadanie z Analitycznej. Proszę o pomoc ale chodzi tylko i wyłącznie o pomysł albo wzór.
2
Błażej:
Zad1: Mam takie proste zadanie na jutro : W(x) = x∧2 − 2x∧2 − 5x + 6 F(x) = x∧3 − (a+b)x∧2 − bx + 6
14
meg:
:::rysunek::: |PQ|=100m.
3
MARTA:
Mam proźbę.. Mógłby mi ktoś pokazać jak rozwiązać to rónanie?
0
Pioruna19:
W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym wszystkie krawędzie mają jednakową długość.Wyznacz tng katów nachylenia przekątnych graniastosłupa do plaszczyzny podstawy.
0
Elize:
Powierzchnia boczna walca jest prostokątem, którego jeden bok przystający do wysokości walca ma długość 20, a przekątna tego prostokąta tworzy z drugim bokiem kąt 30 stopni. Oblicz pole
0
iks:
Znajdź równanie obrazu linii L w przesunięciu równoległym o wektor u
→
, gdy: a)równanie L:2x −y + 1=0, (wektor)u=[−1;2]
3
Dawid:
podaj odpowiednie zalozenia i wykaz ze tozsamoscia jest rownanie
3
baśka:
dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=2x
2
−8x+3. zbiorem wartości tej funkcji jest?
13
Nikola:
przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8cm, a miara kąta jaki tworzy wraz z krawędzią bocznej wysokości to 30 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni
0
maths:
Wykaż że podwojony iloczyn dowolnych 3 kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 12
1
lika:
rzucamy kostką do gry , jakie jest prawdopodobienstwo ze w jednym rzucie uzyskamy liczbe oczek podzielna przez 3 lub piec.
0
KASA:
y=x
2
+4x+3 Wyznacz wierzchołek, podaj postać kanoniczną ,post.iloczynową,m.z,oś symetrii.przedziały
1
Jacek:
Które wyrazy ciągu a
n
=2
n
−4 są większe od 5
4
meg:
Rozwiąż równanie: log
2
x+1=2log
x
2 nie mam na to pomysłu, przekształcałam to jakoś ale nie wychodzi mi..
2
emma:
Zbadaj czy relacja jest relacją równoważności. Jeśli jest to wskaż klasę abstrakcji.
0
dooooominika:
1)prosta x−2y+2=0 przecina okrag o rownaniu x
2
+y
2
−6x−16=0 w punktach A i B. a)napisz rownanie symetralnej cieciwy AB.
4
gosia:
wartość wyrażenia 3sin
2
α+3cos
2
/ √3
0
Milena:
Określ dziedzinę logarytmu log(x
2
−4x+4)
3
Milena:
Z tali 52 kart losujemy trzy karty . Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia , że wylosowano trzy asy.
0
Pioruna19:
0
Pe:
Witam. Otóż mam ogromny problem. Mam kartke z zadaniami jest ich 15 , lecz z 10 nie poradze sobie sama . Mam ogromną prośbę chociaż moja wiara ,że ktoś miałby wolny czas i mi pomógł jest
0
Cancer0s:
Uzupełnij tabelkę brakującymi danymi dotyczącymi ciągu geometrycznego.
3
Kamila:
Prosze o pomoc w rozwiązaniu równań i nierówności
) 1. |3−x|≥4
1
Slince:
Ze zbioru liczb (1,2,3.....,11) wybieramy losowo jedną liczbę. jeżeli p oznacza prawdopodobieństwo otrzymanai liczby mniejszej od 4 to:
1
nina:
wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=3 do potegi 2/x
0
mm:
trzy liczby x y z, ktorych suma jest równa 22,5 tworzą w ciąg arytm. gdyby liczbę y zmniejszyc o 1,5 to otrzymamy ciag geom. Wyznacz te liczby
1
e:
czy to prawda , ze całkę typu :
dx
∫
2x
2
−9x+5
0
Milena:
√
8
3
2
−3
Oblicz korzystając z własności potęg
1
2
−3
0
olaf:
obliczyć : 5 wyraz ciagu geometrycznego w którym iloczyn 3 i 7 wyrazu wynosi 121
4
Natalia:
Oblicz log
3
√
3
=x
0
ja:
W trapezie ABCD w ktorym AB||CD przedlozono boki BC i AD do przeciecia w punkcie O. Dlugosc odcinkow to AD=4, OD= 5, BC=4 i 1/3. wtedy dlugosc OC to.............?
0
msz:
suma 8 i 14 wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 28. oblicz 11 wyraz tego ciągu
0
nina:
korzystając z własności funkcji wykładniczej zapisz zależności między m i n a) 3/5
m
>3/5
n
0
niunia:
1.Sporządź wykres funkcji y=sinα, gdzie −360
0
≤α≤360
0
. Posługując się wykresem tej funkcji : a) podaj miejsce zerowe funkcji y=sinα;
1
Szliri(R):
jak wydobyć z tego wzoru c? a=b*
√
2c
e
0
fringe:
W trapezie ABCD w ktorym AB||CD przedlozono boki BC i AD do przeciecia w punkcie O. Dlugosc odcinkow to AD=4, OD= 5, BC=4 i 1/3. wtedy dlugosc OC to.............?
0
lika:
Z grupy 30 osób w tym 20 chlopcow wybrano delegacje zlozona z 5 osob , przy czym rozwazono rozne mozliwosci liczby chlopcow i dziewczat w delegacji (wiadomo rozne od zera ) . obliczyc
0
lika:
Z urny w której znajduje sie 13 kul białych 7 czarnych −losujemy dwie a) z zwrotem
3
leeeenka2332:
Hej, potrzebuję, aby ktoś wytłumaczył mi jak zrobić to zadanie na logarytmy : l
4
baśka:
podaj rozwiązania rónania x
3
=x
2
5
Anulka1990:
Dane jest równanie (x−1)
2
(x
2
−4)=0 oblicz i Wskaż poprawną odpowiedź .
0
agata:
zbiornik ma kształt walca z obu stron zakonczonego półkulami. Oblicz ile litrów płynu wypełni ten zbiornik jesli pole powierzchni całkowitej zbiornika jest równe 3πm
2
a wysokosc walca
6
lika:
spośród liczb 5,6,7,8,9 losujemy dwie kule bez zwracania , jakie jest prawdopodobienstwo ze suma wylosowanych liczb jest nie wieksza niz 13
4
baśka:
wykaż, ze równanie x
2
+m
2
x−m
2
=0 ma dla każdej liczby rzeczywistej m co najmniej jedno rozwiązanie.
1
opoo:
1. Kulę przecięto dwiema płaszczyznami nachylonymi do siebie pod kątem alfa. W przekroju otrzymano dwa koła, które mają jeden punkt wspólny,
0
gosia:
oblicz objetosc kuli, której pole powierzchni wynosi 36πcm
2
0
Mateusz:
Na pierwszy taras wieży położony na wysokości 12 m wjeżdżamy windą. Następnie wspinamy się po schodach o stopniach równej wysokości. Drugi taras znajduje się na wysokości 21,5m. By dostać
0
leeeenka2332:
Hej, potrzebuję, aby ktoś wytłumaczył mi jak zrobić to zadanie na logarytmy : l logarytm o podstawie 2pierwiastki z dwóch z 8√2=x
14
potrzebuję pomocy:
rozwiąż równanie
5
potrzebuję pomocy:
dany jest ciąg kwadratów o polach 2cm2, 1cm2, 0,5 cm2, 0,25cm2 oblicz sumę pól wszystkich kwadratów
0
Pablo:
Oblicz liczbe x, dal ktorego liczby loga
3
√
3
3; x; loga
3
√
3
27 tworza ciag arytmetyczny
1
Emilka:
Wyznacz dziedzinę logarytmu logx(x−3)
1
baśka:
jeżeli równanie x
2
+3mx+5m=0 nie ma rozwiązania, to a) mε(−∞,0)
1
baśka:
suma danej liczby i jej odwrotności jest równa 6. dana liczba jest równa?
1
Mateusz:
Wyznacz liczby a ,b tak aby liczby: 1,a,b,10 tworzyły ciąg arytmetyczny. Mógłby mi ktoś pomóc ?
3
kasia:
prosze o sprawdzenie. rożłóż na czynniki wielomiany:
3
niewiem:
Sprawdzenie zadania z satystyki:tresć: Zmienna losowa X ma rozkład B(50,0,1) Obliczyć P(x=5) Wynik dokładny porównać z wartością
6
Natalia:
√
8
3
2
−3
Oblicz korzystając z własności potęg
1
2
−3
2
krk3000:
Wyznacz wartość wyrażenia −2|3x−9| + 6x −3 dla x∊(−
∞
;3)
1
ew:
proszę o obliczenie tej malutkiej całki
bo to nie jest tgx, prawda? ∫ 1/1+x
2
0
baśka:
z miejscowości A do miejscowosci B odległej od A o 600km wyruszył samochód osobowy. Gdyby jechał z prędkościa o 10 km/h większą to przyjechałby na miejsce w czasie 50 min krótszym.
0
Natalia:
Określ dziedzinę logarytmu log(x
2
−4x+4)
0
Agnieszka:
Jakie wymiary powinien mieć prostokąt o obwodzie 64m,aby jego pole było największe?
0
Natalia:
Określ monotoniczność ciągu a
n
=2
n
−3
0
Agnieszka:
Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych,jeśli sin x=3/5 i α∊<0stopni,90stopni>
0
Monika:
Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych,jeśli sin x =3/5 i α∊<0stopni,90stopni>
1
jest ktoś dobry z fizyki?:
Jak powinna padać wiązka światła na zwierciadło kuliste wypukłe, aby po odbiciu promienie były
1
kasia:
prosze o pomoc 1)dana jest funkcja kwadratowa:f(x)=2x
2
−2x−4
5
kasia:
Rozwiąż równania i nierówności: a) −x2
2
− 2x + 15 = 0
1
Natalia:
Czy istnieje wyraz ciągu a
n
=3n
2
równy 6? Uzasadnij odpowiedź
0
namka:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie: (m+2) * 2
2x−1
−2m * 2
x
+ m=0 ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste.
6
Ania:
W ciągu geometrycznym: q= −
1
2
3
Ania:
Mamy ciąg geometryczny:
0
Jacek:
Na ile sposobów możemy zamówić obiad, jeżeli mamy do dyspozycji 3 rodzaje zup i 5 rodzajów drugiego dania?
0
Jacek:
Sprawdź czy ciąg o wzorze ogólnym a
n
=2
n−1
jest arytmetyczny
1
Jacek:
Na ile sposobów można ustawić 5 osób w kolejce?
6
Ania:
W ciągu geometrycznym:
1
niunia15xD:
1. Oblicz promień okręgu wpisanego i okręgu opisanego na trójkącie równobocznym o polu 9
√
3
4
smoku:
−8x
3
+6x+1=0
1
krzys:
7
n
+3
n
, gdzie n=1
10
n
3
anna:
Rozwiąż równanie x
3
+x
2
+ 9x − 45 = 0
1
anna:
Pilnie potrzebuję: Przedstaw wielomian w postaci iloczynowej:
1
lordus:
rozwiąż równanie: 6x−2(2x−(3−x))=1−2x
1
Dub:
proszę o pomoc z tym zadaniem: rozwiąż 3 − 4sin2 x = 2 sin (π3+x) sin(π3−x)
1
Załamana:
Pomóżcie
Podstawa stożka jest kołem o obwodzie 16π. Wysokość tego stożka jest równa 20. Wyznacz kąt
6
ania:
4. suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 16. oblicz wysokość tego graniastosłupa, jeśli wiadomo, że jego pole powierzchni bocznej jest
1
Kaska:
Pomocy
Oblicz log
√
27
(
√
8
√
2
)
3
12
Angel:
1. W trójkącie ABC o polu 20cm2 na boku AB obrano punkt D, taki że |AD| = 1/4 |AB|, a na boku BC − punkt E taki, że |BE| = 1/5 |BC|. Oblicz pole prostokąta.
3
KoLa:
Trzy kobiety jada winda czteropietrowa budynku.Kazda z nich chce wysiasc na innym pietrze . Na ile sposobow moga dokonac wyboru
3
KASA:
W urnie jest 6 kul bialych i 8 czarnych.Losujemy 2 razy po jednej kuli bez zwracania.Oblicz prawdopodobienstwo ze wyjmiemy co najmniej raz kule biala.
2
Salomono:
Witam Proszę o pomoc w rozwiazaniu ukłądu równań.
2
Cancer0s:
Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu, którego suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem:
8
boenie:
Na czym polega rownanie z parametrem? np.
3
kolega:
3
= 1
|x|+2
0
UbiLexiBiPoena:
Witam ! Mam problem z zadaniem, byłabym wdzięczna za pomoc... Polecenie:zbadać przebieg zmienności funkcji y=x
3
e
−x
0
L&M light:
Znająć jeden z pierwiastków danego wielomianu znależć jego pozostałe wielomiany
61
ewa:
Proszę o pomoc− granice funkcji
5
ReggaeRob:
Ciąg arytmetyczny
2
Ktoś:
Jak znaleźć największą wartość funkcji f(x) = 3sinx + 4cosx ?
6
IzabelaB:
Wykaż że każda liczba naturalna jest trzycyfrowa w której cyfra dziesiątek jest dwa razy większa niż suma cyfr setek i jedności ,jest podzielna przez 3.
2
Kuba:
sin(α−180)*cos(450−α)
=
sin(540+α)*cos(−270+α)
3
e:
oblicz
tgx
∫
cos
2
x
27
pysia :
Uprzejmie proszę o pomoc.
Podstawy dolne i podstawy górne dwóch walców są kołami o wspólnym środku, leżącymi w jednej
2
IzabelaB:
Wykaż że każda liczba naturalna jest trzycyfrowa w której cyfra dziesiątek jest dwa razy większa niż suma cyfr setek i jedności ,jest podzielna przez 3.
5
qwerty:
mam dany punkt przecięcia prostych (0,0) oraz równanie jednej z nich y = 1,5x jak znaleźć równanie prostej drugiej?
1
Pati:
znajac niektore pierwiastki podanych wielomianow,znalesc ich pozostale pierwiastki x
6
-2x
5
+5x
4
-6x
3
+8x
2
-4x+4
2
adix:
f(x)=
√
x−1
+
√
1−x
1
Magda:
Wykaż, że pole dowolnego czworokąta wypukłego nie większego niż a*b + c*d przez 2 gdzie a, b, c, d − długości boków tego czworokąta.
3
kama:
Funkcje kwadratowe: 1)Rozwiąż nierówności:
1
POmoz :
Pomocy
ile to jest pierwiastek z 464
?
2
ABCD:
Szkielet prostopadłościanu o podstawie kwadratowej wykonany został z 80cm drutu, Jakie powinny być krawędzie prostopadłościany, by pole powierzchni całkowitej była największe?
8
MONIKA:
wykaż że prosta o równaniu y −2x+2 ma z okręgiem o równaniu (x−3)
2
+(y−4)
2
=81
6
ILO:
Nierówność 2x
2
−3x−2=0
8
kamil:
Ciag rekurencyjny Prosze was o pomoc i wytłumaczenie mi o co chodzi w ciagu rekurencyjnym
1
ILO:
Rzucono kostką do gry i dwiema monetami.Prawdopodobienstwo ze wyrzucono dokladnie jednego orła i 6 oczek na kostce jet rowne
7
ILO:
Spośród liczb 20,21,22,23,...,40 wylosowano jedną.Prawdopodobieństwo,że jest to liczba podzielna przez 4 ,jest równa
1
sic!:
Proszę o pomoc! .Rozwiąż logarytm : Log3( 3x− 4)= 4
0
darekea:
Wyznacz równanie okręgu stycznego do osi OY,którego środkiem jest punkt 5=(3,−5)
1
darekea:
y=−x
2
+2x+8 w podziale <3;6>
1
KoLa:
Wszystkich liczb dwucyfrowych ktorych obie cyfry sa mniejsze od 6 jest
2
romanooo :
27
Liczba ctg(
π) jest:
10
a) większa od −1
π
b) równa tg
5
π
c)równa −tg
5
1
meg:
rzut prostokątny? czy coś takiego może pojawić się na maturze? jest tutaj gdzieś wytłumaczone?
1
darekea:
−3x
2
+2x+1≥0
1
Karlo:
Witam , potrzebuje pomocy w zadanku cos (2x −
π
6
) − cos (x +
π
6
) = 0
2
Robert:
5 − 2n
an =
3
Uzasadnij ,że jest to Ciąg arytmetyczny
0
kamil:
POMOCY BO NIE ROZUMIEM TEGO ! podaj ogólny wyraz an ciągu zdefiniowanego rekurencyjnie
0
roxi:
uprość wielomiany W(x)=(x
3
−2x)
2
1
Ania:
Mam za zadanie obliczyć które wyrazy ciągu są ujemne
3
Natalia:
Oblicz prawdopobienstwo zdarzenia A wiedzac ze P(A)*P(A)=3/16
3
ania:
3. pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego (an) jest równy 2, a suma sześciu początkowych wyrazów tego ciągu wynosi 57
1
andre:
:::rysunek::: 20
15
lll:
rozwiąć nierównosć: −20x
2
−x+1>0
1
jabolek:
Liczby a
2
+5a+4b,3a+2b+1,a+b tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny . Wyznacz wszystkie wartości a dla których ten ciąg ma dodatnią różnicę
2
Xenka:):
Dla jakiego m wykresy funkcji są równoległe? y=−2 =5x i y=5(3−m) x+6
3
Bobek ^^::
a) (
3
4
)
−
1 − (−1
1
3
)
2
: 0,9= (wynik= −
52
81
) b) (1
1
3
)
2
* (−
1
3
)
−
2 − 1,9
0
* 3
−
1 = (wynik= 15
2
3
)
6
MONIKA:
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do odcinka AB i przechodzącej przez punkt S= (2,1)
20
G~~:
Witam ! Prosze o pomoc
7
anonim:
Witam. Mógłby mi ktoś sprawdzić, czy dobrze liczę iloczyn skalarny ?
0
madzia:
rozwiąć nierównosć: −20x
2
−x+1>0
2
Jola:
Monetę 5−złotową rozmieniono na 22 monety o nominałach 50 gr i 10 gr. Ile było monet każdego rodzaju?
9
wiki:
Mam zadanie, którego nie mogę ruszyć, kosmos! Proszę Kogoś o pomoc. Oblicz: log
1
3
(log
1
2
2
8+log
1
2
64*log
1
2
18 + log
1
2
2
18+49
1
log
3
7
)
18
punia:
1
2k+1
+2
2k+1
+...+(2k)
2k+1
Byłby ktoś tak miły i zechciał mi pomóc?
1
.:
uzywając cyfr należących do zbioru {0,1,2,3,4,5} zapisujemy liczby czterocyfrowe (cyfry w liczbie nie mogą się powtarzać) Oblicz ile możemy zapisać liczb
1
Pomocy.:
Czuję, że moje życie jest do bani. Wszystko jest do kitu.
8
Madzialena:
Wyznacz ciąg arytmetyczny (a
n
), w którym: a)S
4
=12 i S
6
=42
2
Marta:
Oblicz pole i obwód trapezu prostokątnego , którego podstawy maja długości 18 cm i 12 cm, a kąt ostry ma miarę 60 stopni
2
qwerty:
witam, jak dobrze zrozumieć takie zagadnienie, umieć znaleźć wszystkie tożsamościowe obroty (znaleźć
14
meg:
:::rysunek::: Trapez prostokątny podzielono odcinkiem rónoległym do obu podstaw na dwie czesci o rownych
0
rudy:
mam sumę ciągu geometrycznego S
10
= 140
1
Shiguruy:
Witam, mam problem z zadaniem. Zbadaj monotoniczność ciągu:
3
Mania:
liczba cos 46
o
jest: a)mniejsza od
1
2
2
jabolek:
rozwiąż równanie −5+8+31+...+x=1899
0
Dusza:
Witam!
2
Katarzyna:
może ktoś wie z jakiego wzoru na pole trójkąta skorzystano w tym zadaniu?
2
Mania:
Proszę o pomoc w zadaniu. Liczby (
√
3
+
√
2
), 1/
√
3
+
√
2
są początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Trzeci wyraz
0
lika:
wykonujemy jeden rzut kostka szescienna do gry , jakie jest prawdopodobienstwo zdarzenia przeciwnego do zdarzenia polegajacego na tym ze otrzymamy jeden lub trzy oczka
0
ania:
Oblicz granicę dwóch zmiennych
x
4
+y
4
lim
(gdzie x−>0 i y−>0)
x
2
+y
2
0
Evvel:
Pole powierzchni kuli k2 jest 2 razy większa od pola kuli k1. Wyznacz stosunek objętości tych kul
6
Olga:
Wyrażenie W=(
2
7
)
4
0
(
7
2
)
3
0
jest równe: A 1
3
wiki:
Czy ktoś pomógłby mi w rozwiązaniu takiego zadania?
√
3
(x+y+z)
Wykaż, że
>
√
x
2
+y
2
+z
2