matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc:)
Natalia:
Czy istnieje wyraz ciągu a
n
=3n
2
równy 6? Uzasadnij odpowiedź
28 mar 12:12
jo:
Nie, gdyż n∊N a 3n
2
=6 ⇒ n
2
= 2 ⇒ n=
√
2
⋁ n=−
√
2
sprzeczne z założeniem.
28 mar 12:52