matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nirówność
Marti:
(x−4)
2
≥0 rozwiaz równanie
28 mar 18:05
Marti:
tam jest kwadrat
28 mar 18:05
paczeq:
x2 −8x + 16≥0
28 mar 18:09
ada:
x
2
−8x + 16 ≥ 0 Δ = 64 − 64 = 0
−b
x =
2a
8
x =
= 4
2
Sądzę, iż odp będzie taka iż x = 4, gdyż tylko w tym pukcie parabola styka się z osią X i tylko wtedy jest równa 0 a wartości ujemnych nie ma
28 mar 18:12