ciąg rekurencyjny
kamil: Ciag rekurencyjny
Prosze was o pomoc i wytłumaczenie mi o co chodzi w ciagu rekurencyjnym
tu mam przykład a1=3, an+1=an−2n
27 mar 21:34
xyz: jesteś nie ma ciągu rekurencyjnego tylko wzór , to jest jeden ze sposbów zapisu
27 mar 21:59
xyz: masz zapewne napisać wzór ogólny ciągu
27 mar 22:00
kamil: mam wyznaczyc trzeci itd wyraz ciagu okreslonego wzorem rekurencyjnym
27 mar 22:08
kamil: Mam jeszcze coos takiego
podaj ogólny wyraz an ciągu zdefiniowanego rekurencyjnie
a1=1
an+1=3an, dla n≥1
27 mar 22:09
xyz: do pierwszego to tak
a1=3
a2=a1+1=a1−2=3−2=1
27 mar 22:20
xyz: a3=a2+1=a2−4=1−4=−3
27 mar 22:21
xyz: an+1=3an to jest def
do drugiego zadania
a1=1
a2=3*1=3
a3=3*3=32
a4=32*3=33
można zauważyć że wzór ogólny mozna tak zapisać
an=3n−1
teraz to indukcyjnie udowodnie
1)
n=1
a1=30=1
2)k∊N+
Z:ak=3k−1
T:ak+1=3k
DL=ak+1=(z def) 3ak=(z zał)3*3k−1=3k=P stronie
27 mar 22:32
xyz: jesteś tam
27 mar 22:32