Oblicz nierówność
ILO: Nierówność
2x2−3x−2=0
27 mar 22:22
ceaser I: to jest lenistwo czy na prawdę tego nie umiesz ?
27 mar 22:23
ICSP: nie umie. To jest równanie a nie nierówność.
27 mar 22:24
Ireneusz: Ja tu widzę równanie kwadratowe a nie nierówność.
Liczysz Δ = 25 pΔ=5
x1=(3+5)/2=4
x2=(3−5)/2=−1
Jeśli ma to być nierówność to naszkicuj parabole i odczytaj przedziały.
27 mar 22:27
Ireneusz: Przepraszam mój błąd ma być:
x1=2 i x2=−0,5
27 mar 22:28
ILO: A czasami x1=(3+5)/4 bo a=2
27 mar 22:32
ILO: Ok dzieki
27 mar 22:32