trudna nierówność
wiki: Czy ktoś pomógłby mi w rozwiązaniu takiego zadania?
| | √3(x+y+z) | |
Wykaż, że |
| > √x2+y2+z2 , gdy x, y, z są długościami boków dowolnego |
| | 2 | |
trójkąta.
Bardzo proszę.
27 mar 15:33
wiki: proszę ...
27 mar 16:19
wiki: Bardzo proszę.
27 mar 18:25
wiki: 
Pomoże ktoś?
27 mar 20:45
Vax: Podstawiając x=a+b , y=b+c , z=a+c (gdzie a,b,c >0) otrzymujemy do pokazania:
√3 (a+b+c) > √2a2+2b2+2c2+2ab+2ac+2bc
Co po podniesieniu do kwadratu i zredukowaniu wyrazów podobnych sprowadza się do prawdziwej
nierówności:
a2+b2+c2+4ab+4ac+4bc > 0
Pozdrawiam.
19 kwi 20:51
ana01: Mogłby to ktoś dokładniej wyjaśnić?
23 kwi 18:55