odleglosc
meg:

|PQ|=100m.
Mam obliczyć |PA|
Jak to zrobić?
ten różowy kąt(najmniejszy) ma miarę 22
27 mar 15:57
meg: ?
27 mar 18:48
meg: ?

umie ktoś prosze
28 mar 06:42
ICSP: czy czerwona i zielona prosta jest równoległa do czarnej?
28 mar 06:43
meg: tak
28 mar 06:53
ICSP: Nie mam pomysłu. Wyznaczyłem kąty w tym trójkącie ale jakoś zastosowanie twierdzenia sinusów
jest co najmniej dziwne. Może ktoś inny ci w tym pomoże.
28 mar 06:58
meg: No właśnie to zadanie jest jakieś głupie. Ogólnie to są jakieś kąty elewacji (tak było w opisie
zadania) i wynik trzeba oszacować− nie mam pojecia w jaki sposob
28 mar 07:01
meg: Ale dziękuję za chęć pomocy=)
28 mar 07:01
meg: ?
28 mar 15:38
Ajtek: Zastosowanie sinusów faktycznie dziwne bo kąty są "mało przyjemne", ale ja innego sposobu nie
widzę.
28 mar 16:00
meg:

Coś takiego wymyśliłam...jak na rysunku.
I ułożyłam taki jakby układ równań:
ale jakies bzdury mi wychodza.. czy ja rozwiazuje go zle czy to zly pomysl?
tg41=0,8693
tg35=0,7002
28 mar 16:42
meg: ?
28 mar 17:08
Ajtek: Co to znaczy bzdury?
28 mar 17:10
meg: a nie już nie, źle sobie skróciłam

jednak wyjdzie cos z tego

Dzięki za zainteresowanie moim zadaniem
28 mar 17:19
Ajtek: Nie ma za co

.
28 mar 17:22