prosze o sprawdzenie
kasia: prosze o sprawdzenie.
rożłóż na czynniki wielomiany:
a) w(x)=x
3 − 8= x
2(x−8)=x
2 − 8
2 = (x−8)(x+8)
b) W (x)=x
2−2x−15
Δ=(−2)
2 − 4*1*(−15)=4+60=64
√Δ = 8
| | 4−8 | | −4 | | 1 | |
x1 = |
| = |
| = − |
| |
| | 2*1 | | 2 | | 2 | |
c)W(x)=2x
3 + 3
2 − 4x − 6 = x
2 (2x−3)− 2(x−3)= (2x−3) (x
2−3)= (2x−3) (x
2 −
√32) =
(2x−3)(x −
√3) (x +
√3)
28 mar 13:30
kasia: c)W(x)=2x3 + 32 − 4x − 6 = x2 (2x−3)− 2(2x−3)= (2x−3) (x2−3)=
pała pomyłka przy przepisywaniu
28 mar 13:33
jo: a) skorzystaj ze wzoru a
3−b
3 = ...
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | |
b) delta ok ale wzory na pierwiastki to: x1 = |
| , x2 = |
| |
| | 2a | | 2a | |
c) = x
2(2x+3)−2(2x+3) = (x
2−2)(2x+3) = ...
28 mar 13:53
kasia: b)
| | 2+8 | | 10 | |
x2 = |
| = |
| = 5 |
| | (2*1 | | (2 | |
w(x) = x (x−3)(x+5)
głupie pytanie .... i cos dalej?
28 mar 14:12