Analityczna malutki kawałek
cubus: witam ,
Mam zadanie z Analitycznej. Proszę o pomoc ale chodzi tylko i wyłącznie o pomysł albo wzór.
Romb ABCD A=(8;−3) C=(10,11) bok rombu 10 . Oblicz B i D. Proste proste i jeszcze raz proste
ale...
napisze co robiłem po kolei:
1. Współrzębdne S czyli środka AC S=(9,4)
2. Długość AC = 5√2
3. Pitagoras AS2+Ds2=ad2 wychodzi ze DS = 5√2
4. Teraz jak mam zrobić żeby do punktu S dodać te 5√2 i otrzymać B i D ?
28 mar 17:28
cubus: może okrąg o Srodku S i promieniu Sd ? wyznaczyć równanie prostej Db i tam szukac?
28 mar 17:29