Fukncja homograficzna !
G~~: Witam ! Prosze o pomoc

Naszkicuj wykres fukncji okreslonej wzorem oraz podaj rownanie asymptoty.
k(x)=
x+3x+1
Jak sie za to zabrac ? Nie wiem jak doprowadzic to do podstawowej postaci
27 mar 20:56
27 mar 20:58
G~~: Chodzi mi bardizej o to, aby ktos mi pokazal jak to zrobic, nie chodzi mi o przepisanie
gotowego wyniku. Jesli bede mial podstawowe rownanie i bede znal wektor przesuniecia to juz
sobie oczywiscie dam rade.. tylko w tym przypadku nie wiem jak do tego doprowadizc
27 mar 21:00
xyz: cześć dał ci gotowca ciekawe kto ci na sprawdzianie to da zaraz napisz odp
27 mar 21:01
xyz: | | x+1+2 | | 2 | | 2 | |
k(x)= |
| =1+ |
| = |
| +1 |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
27 mar 21:03
xyz: jak chcesz dalsze objaśnienie to napisze
27 mar 21:03
G~~: Tak! Tak! Chcę! Czekkam na nie z podnieceniem!
27 mar 21:04
xyz: to na poczatku rysujesz wykres
później przesuwasz wykres funkcji o wektor V=[−1,1]
27 mar 21:08
xyz: cos jeszcze czy kapujesz
27 mar 21:13
G~~: Dzieki, nie wiedzialem ze tak mozna. Teraz juz rozumiem, mozesz mi podpowiedziec co zrobic z
tym przykladem ? h(x)=x|x+2| ? Musze rozpatrywac dla |x+2|= x−2 i x+2 ? Czy jak
postepowac ?
27 mar 21:15
G~~: Ehh.. ktos sie za mnie podszyl tam wczesniej.
27 mar 21:15
xyz: czekaj zaraz ci powiem tylko w liczniku co jest napisane
27 mar 21:20
G~~: licznik to "x"
27 mar 21:24
xyz: zaczekaj chwilke rozpisze ci to tak dwa przypadki muszą być
27 mar 21:28
xyz: a ta u góry to dziedzine wyznaczyłeś
27 mar 21:29
G~~: no dziedzina bedzie liczby nalezace do R bez −2 i 2 tak ?
27 mar 21:33
b.: jesli chodzi o przesuwanie wykresów, polecam tę stronę:
1446
27 mar 21:37
xyz: to tak
1`przypadek kiedy
x+2≥0
2`
x+2<0
| | x | | x | | x+2−2 | | 2 | |
h(x)= |
| = |
| = |
| =−1+ |
| |
| | −x−2 | | −(x+2) | | −(x+2) | | x+2 | |
27 mar 21:37
xyz: tak z dziedziną
27 mar 21:38
xyz: wiesz jak dalej zrobić
27 mar 21:39
G~~: Wielkie dzieki !
27 mar 21:41