m
MONIKA: wykaż że prosta o równaniu y −2x+2 ma z okręgiem o równaniu (x−3)2 +(y−4)2=81
27 mar 22:03
MONIKA: ma 2 pkt wspólne
27 mar 22:03
morfepl: podstawiasz y do równania okręgu i liczysz deltę, jeżeli jest dodatnia to ma 2 punkty wspólne
27 mar 22:04
MONIKA: faktycznie zrobiłam tak ale dziwne miejs zerowe wyszły
27 mar 22:08
MONIKA: tam mam bład ma by c (x+3) rozwiązałam i 2 pierwiastki sa na minusie
27 mar 22:19
Grześ: jest jeszcze inny sposób, który zaraz zapisze
27 mar 22:21
27 mar 22:23
Grześ: prosta ma równanie y=−2x+2
Zamieniam na ogólną:
2x+y−2=0
Srodek okręgu S(3,4)
Liczę odległość środka od prostej:
| | 6+4−2 | | 8 | |
d= |
| = |
| <9, więc ma dwa pkt wspólne  |
| | √4+1 | | √5 | |
27 mar 22:23
MONIKA: o dzięki taki wynik mam w odp
27 mar 22:32