Parametry
boenie: Na czym polega rownanie z parametrem?
np.
2x+3 = m
odpowiedz jest, jedno rozwiazanie dla m∊R, przeciez jak za m podstawie 3 to x=0
Nastepne
mx+1 = m
2 + x
x=m+1
odp. jedno rozwiazanie dla m≠1 , nieskonczenie dla m=1
jak za m postawie −1 bedzie x=0
O co w tym wszystkim chodzi? Jest dział na matematyka.pisz.pl z tym?
27 mar 22:07
boenie: ?
27 mar 22:21
Grześ: spójrz:
mx+1=m2+x
x(m−1)=m2−1
x(m−1)=(m−1)(m+1)
Teraz rozważasz dwa przypadki:
1. dla m=1 otrzymujesz:
0*x=0
nieskończenie wiele rozwiązań
2. dla m≠1
jedno rozwiązanie postaci:
x=m+1
27 mar 22:26
Grześ: przecież x=0, to JEDNO rozwiązanie, nie wiem co w tym dziwnego
27 mar 22:26
boenie: nie rozumiem

Mógłbys prosciej to wytlumaczyc? na 1 przykladzie lub na
m.z tutaj jest 3, wiec dla
1.
m=3 , x(3−3) = 3+1 ⇒0=4,
2. m≠3
Czyli wiele
Czy jak?
27 mar 23:04
Eta:
1/ wiele rozwiązań gdy i w liczniuku i w mianowniku masz zero
2/ brak rozwiazń( sprzeczność), gdy licznik różny od zera , a mianownik zerem
| | 4 | |
np: x= |
| −−−− sprzeczność
|
| | 0 | |
3/ jeżeli mianownik różny od zera , i licznik też różny od zera
to równanie ma tylko jedno rozwiązanie , może nim też być i zero
| | 6 | |
np: x= |
| => x= 2 −−−− jedno rozwiazanie
|
| | 3 | |
| | 0 | |
x= |
| => x =0 −− też jedno rozwiązanie, którym jest liczba zero
|
| | 3 | |
czy już jasne?
27 mar 23:35
boenie: Nareszcie tak! Dziękuję, do tego jakas jest tabelka jaka w/w?
27 mar 23:43
Eta:
dla;
czy otrzymasz dla takiego samego "a"jednocześnie zero w liczniku i zero w mianowniku?
.... no nie

czyli to równanie nie może mieć nieskończenie wiele rozwiązań !
zatem może być albo sprzeczne albo mieć tylko jedno rozwiązanie!
kiedy jest sprzeczne? ..... gdy a= 3 ( bo wtedy tylko mianownik będzie zerem
czyli dla a= 3 −−− równanie sprzeczne
kiedy ma jedno rozwiązanie?.... tylko wtedy gdy a≠ 3
licznik jest wtedy dowolny i różny od zera
odp: do tego zadania jest:
1/równanie nigdy nie ma nieskończenie wiele rozwiązań
2/ jest sprzeczne tylko dla a= 3
3/ ma tylko jedno rozwiązanie gdy a ≠3
Czy teraz rozumiesz analizę ilości rozwiązań w zależnosci od parametru "a" ?
27 mar 23:45
boenie: tak, teraz ćwiczenia i lets gogogogogogo
27 mar 23:56