ciągi
ania: 3. pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego (an) jest równy 2, a suma sześciu początkowych wyrazów
tego ciągu wynosi 57
a) oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów ciągu (an). wyszło mi 610, dobrze?
b) dla jakiego n liczby: a1, a3 , an tworzą ciąg geometryczny?
27 mar 19:41
ania: proszę o pomoc
27 mar 21:36
ICSP: S
6 = 6a
1 + 15r
57 = 12 + 15r ⇔ 15r = 45 ⇔ r = 3
a
n = 3n − 1
a
20 = 59
| | 2+59 | |
s20 = |
| * 20 = 61 * 10 = 610 |
| | 2 | |
a
1 = 2
a
3 = 8
a
n = x
64 = 2x ⇔ x = 32
32 = 3n − 1 ⇔ n= 11
27 mar 21:48
ania : a skąd się wzięło : 64=2x ?
27 mar 22:07