d
e: oblicz
ja robie to tak :
| | tgx | | 1/cos | |
∫ |
| dx=∫ sinx * |
| dx − robie podstawienie : |
| | cos2x | | cos2x | |
cosx=t
−sinxdx=dt
sinxdx =−dt
czyli
| | cos | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | 1 | |
|
| =−∫ |
| * |
| dt=−∫ |
| =−∫t−3dt= |
|
| |
| | cos2x | | t | | t2 | | t3 | | 2 | cos2x | |
wychodzi jednak zgoła inny wynik. czy mógłby się ktoś przyjrzeć moim obliczeniom?
25 mar 15:49
Godzio:
Przydała by się dobra znajomość pochodnych ...
tgx = t
... = ∫tdt = ...
25 mar 15:51
e: ok, ale gdzie jest błąd w moim rowiązaniu?
moje podstawienie też wydaje się byc ok, choć wydłuża czas obliczeń
27 mar 23:10
Godzio:
Wszystko jest w porządku, można to jeszcze przekształcić 1 = sin2x + cos2x i pewnie wyjdzie
to co masz w odp.
27 mar 23:19