jak znaleźć
qwerty: mam dany punkt przecięcia prostych (0,0) oraz równanie jednej z nich y = 1,5x
jak znaleźć równanie prostej drugiej?
27 mar 13:48
dero2005:
takich prostych może być nieskończenie wiele, musisz podać jakiś dodatkowy warunek np. prosta
jest prostopadła do danej, przechodzi przez jakiś punkt, przcinają się pod kątem φ itp
27 mar 14:14
qwerty: przecinają się pod kątem 150
27 mar 14:44
qwerty: ?
27 mar 22:29
dero2005:
y
1 = a
1x + b
1 y
2 = a
2x + b
2
a
1 = 1,5
tg 150=tg(90+60) = −ctg 60 = −
√33
trzeba policzyć a
2
y
2 = a
2(x−0)+0
y
2 = −
133√3x
przelicz to na spokojnie
27 mar 22:55
Eta:
k: y= 1,5 x , a
1= 1,5
l: y= a
2x ( bo przechodzi przez (0,0)
skorzystaj ze wzoru na tg kąta między prostymi
| | √3 | |
φ= 150o , to tgφ= tg150o = − tg30o = − |
|
|
| | 3 | |
podstaw dane i wyznacz wsp. kierunkowy "a
2"
27 mar 22:59