matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Załamana:
Pomóżcie
Podstawa stożka jest kołem o obwodzie 16π. Wysokość tego stożka jest równa 20. Wyznacz kąt rozwarcia stożka oraz kąt nachylenia tworzącej do podstawy
27 mar 21:01
dero2005:
h = 20 2πr = 16π r = 8
h
20
= tgα =
r
8
α = 68
o
12' → kąt pochylenia tworzącej
β
2
= 180−90−68
o
12' = −−− β =
β
2
*2 = −−−−− → kąt rozwarcia stożka
28 mar 07:45