Wykaż że każda liczba naturalna
IzabelaB: Wykaż że każda liczba naturalna jest trzycyfrowa w której cyfra dziesiątek jest dwa razy
większa niż suma cyfr setek i jedności ,jest podzielna przez 3.
czy może mi ktoś sprawdzic czy dobrze napisałam:
b=2*(a+c) i co dalej?
27 mar 21:07
Eta:
100*c + 10*b +a −−− liczba trzycyfrowa
b= 2(a+c)
100c +10*2*(a+c) + a = 100c +20a +20c +a = 120c +21a =
3*(40c+7a)
jest podzielna przez
3
27 mar 21:26
IzabelaB: a skąd się to wzięło
27 mar 21:38
Eta:
Jak to skąd?
podstawiasz za b= 2(a+c) do tej liczby, wymnażasz, redukujesz i wyłączasz
3 przed nawias, co daje podzielność przez
3
i to wszystko
27 mar 23:07
IzabelaB: 100c +20a +20c +a = 120c +21a = 3*(40c+7a)
a co z 20c się stało

?
27 mar 23:15
Eta:
20c dodane do 100c i 20a dodane do a
100c +20c + 20a +a = 120c +21a
27 mar 23:22
27 mar 23:23