logarytmy
wiki: Mam zadanie, którego nie mogę ruszyć, kosmos! Proszę Kogoś o pomoc.
Oblicz: log
13(log
1228+log
1264*log
1218 + log
12218+49
1log37 )
| | 1 | |
(na końcu jest 7 do potęgi |
| ) |
| | log37 | |
27 mar 15:24
xyz: a tam zamiast 49 jest 7 do potęgi 1/log37 czy to jest poza nawiasem
27 mar 15:40
wiki: | | 1 | |
Przepraszam, w dopisku pomyliłam. Jest tak, jak było wyżej: czyli 49 do potęgi |
| . |
| | log37 | |
I wszystko jest w nawiasie.
Proszę bardzo, jeśli potrafisz mi pomóc.
27 mar 16:17
wiki: Bardzo proszę.
27 mar 18:27
kachamacha: | | 1 | |
zacznijmy od tego że |
| =log73 |
| | log37 | |
27 mar 18:37
kachamacha: zajmę się zatem najpierw 491log37=49log73=72(log73)=7log79=9
27 mar 18:40
kachamacha: potem
log1264=log12(82)=2log128
27 mar 18:45
kachamacha: i mamy że nawias to:
(log128+3)2
czyli dostajemy:
log13(log128+3)2=2log13(log128+3)=2log13(log128+log121728)=
=2log13(log1213824)
hmmm i myslę co dalej
27 mar 18:52
wiki: Dziękuję bardzo, spróbuję z tego coś stworzyć.
27 mar 20:44
;): log13(log1228+log1264*log1218+log12218+49 1log37)
log13(log1228+log1218(log1264+log1218)+9)
log13(log1228+log1218(log12144+log128)+9)
log13(log1228+2log1218+log1218*log128+9)
log13(log128(log128+log1218)+1+log1227+9)
log13(log1264+log1227+10)
log1313=1
27 mar 21:37