Iloczyn skalarny
anonim: Witam. Mógłby mi ktoś sprawdzić, czy dobrze liczę iloczyn skalarny ?
u=[1,2,3],v=[2,−1,−2]
u o v =(1*2)+(2*(−1))+(3*(−2))
Z góry dzięki za pomoc
27 mar 20:46
b.: dobrze
27 mar 20:47
anonim: dzięki
27 mar 20:51
anonim: a jeszcze jedno pytanie, jak obliczyć kąt miedzy tymi wektorami ?
27 mar 20:54
Chromosom: ze wzoru
27 mar 20:54
anonim: przekształcając wzór tak?
27 mar 21:05
Chromosom: a żebym to ja wiedział
27 mar 21:07
b.: u o v = |u| * |v| * (cosinus kąta miedzy wektorami u i v)
stąd możesz policzyć cos kąta między tymi wektorami
możesz też zerknąć tu:
1630
27 mar 21:40