Rozwiąż równanie
KASA: 4x3+8x2−2x−4=0
28 mar 17:08
Ajtek: (4x3−2x)+(8x2−4)=0
2x(2x2−1)+4(2x2−1)=0
(2x2−1)(2x+4)=0
2x2−1=0 v 2x+4=0
Reszte pozostawiam Tobie.
28 mar 17:17
Natka: A czasami nie tak

4x
2(x−2)−2(x−2)
(x−2)(4x
2−2)
x−2=0 4x
2=0
x=2 4x
2=2 /;4
x
2=2/4
x=−√2/4 lub x=√2/4
28 mar 17:26
Ajtek: Tak też można

.
28 mar 17:41
Grześ: w rozkładzie wielomianów nie ma jednoznaczności jego rozkładu. Czasem mozna wyłaczać wyrażenia
liniowe, a jak ktoś zauważy to również wyrażenia kwadratowe.
W tej kwestii jest duuuża dowolnośc, byle było dobrze rozwiązane
28 mar 17:44
Natka: No ale inne wyniki wyjdą
28 mar 17:48
Ajtek: Po głebszym spojrzeniu jednak u Natki jest błąd.
4x3+8x2−2x−4=0
4x2(x+2)−2(x+2)=0
(x+2)(4x2−2)=0
28 mar 17:51
mathem47: Natka,zle rozwiazujesz zadanie.Jak przed nawias wylaczas "−" to w nawiasie nalezy zmienic znak
liczby na przeciwny.
28 mar 17:52
Natka: A no rzeczywiście

Ale wyniki i tak wychodzą różne:(
28 mar 18:04
Ajtek: Wychodzą dokładnie takie same
28 mar 18:12
Natka: To jak możesz to zrób dokładnie jak ma byc ok
28 mar 18:14
Ajtek: x=−2, x=√22 i x=−√22
28 mar 18:14