Ciąg geometryczny
Ania: W ciągu geometrycznym:
a2 = −24
a4 = −6
Oblicz S.
(Odp. ma wyjść −96 lub 32)
28 mar 10:41
jo: Przedstaw a2 oraz a4 za pomocą a1 i r (według wzoru).
28 mar 10:48
jo: Eh, oczywiście za pomocą a1 i q (gdyż to ciąg geometryczny).
28 mar 10:49
Ania: a2 = −24
a4 = −6
−24=a1 * q
−6 = a1 * q3
a1 = −24q
−6= −24q * q3
−6= −24 * q2
q2 = 14
q= 12
a1= −24/ 12
a1= −24 * 2
a1 = −48
Wiec S jest równe −48 ja tak to rozumiem, a w odpowiedziach jest inny wynik.
Co ja robię źle?
28 mar 11:02
jo: Ale na razie wyznaczyłaś a1 i q a nie sumę... Znajdź wzór na sumę ciągu geom. Czy w treści
jest podane sumę ilu wyrazów trzeba obliczyć?
28 mar 11:15
jo: Jeszcze jedna rzecz do Twojego rozwiązania. Jest dobrze ale pamiętaj iż z 'kwadratu' są dwa
rozwiązania, czyli jeszcze oblicz a1 dla q = −12.
28 mar 11:17
Ania: ok. Dziękuje za podpowiedz
28 mar 11:41