ABCD: Szkielet prostopadłościanu o podstawie kwadratowej wykonany został z 80cm drutu, Jakie
powinny być krawędzie prostopadłościany, by pole powierzchni całkowitej była największe?
11 cze 10:22
Mr.Apo: Ppc=2*Pp+4*Ppb
a-krawędź podstawy
b-po9zostałe krawędzi boczne
Ppc=2*a2+4*ab
4a+4b=80⇒a+b=20⇒b=20-a
Ppc=2*a2+4*a*(20-a)
To jako taka mała podpowiedź. Jeśli zastosujesz to dalej to bez problemu dojdziesz do
rozwiązania
Ps. By Ppc było największe wyznaczasz wierzchołek paraboli zarysowanej przy użyciu
powyższego wzoru (tzw. postać kanoniczna)
11 cze 21:18
wqwq: 42−323−44−3213123−323−1−32−31−32−2−13−21−3
27 mar 22:34