POMOCY ;)
Kamila: Prosze o pomoc w rozwiązaniu równań i nierówności

)
1. |3−x|≥4
2. |x−4|=<−1
3. x
2−2x+1>0
4. x
2<0
5.
√4x2+4x+1=−3
6. (x−3)(2−x)≤0
7. x
2≤0
8. x
2+6x+9≤0
9. x
3+3x
2−2x−6=0
11. |2x−5|<3
13. −x
2−6x−9≥0
14. x
2>0
15.
√x2+4x+4=6
16. −3(x+1)(x−3)≥0
17. 4x
4+4x
3−3x
2=0
18. x
3+3x
2+2x+6=0
19. x
2(−3−x)−2(−3−x)=0
20. x
2−x+3>0
21. −x
2−x−7≥0
22. |x−3|≥0
23. |2x−5|>0
24. |x−3|=6
25. |5+x|−2>0
26. 1−|9−x|≥1
27. 5x
3−6x
2+x=0
28. x
6−16x
3+64=0
29. x
3−5x
2+4x−20=0
30. x(x
2+4)(x
2−5)=0
31. 9x
4+6x
2+1=0
28 mar 13:27
krk3000: 1..
3−x ≥ 4 lub 3−x ≤ −4
−x≥1| /(−1) −x ≤ −7 | /(−1)
x ≤ −1 x ≥ 7
28 mar 13:42
gumis: |2x−5|<3
2x−5<3
2x<3+5
2x<8 | :2
x=4
28 mar 16:32
R: 31. niech x2=t, t≥0
9t2+6t+1=0
Δ=36−36=0
t=−1/3∉D
równanie nie ma rozw
28 mar 16:36
Kamila: Dziekuje
29 mar 09:14
K. OWMH: 1.− |3−x| ≥ 4 ⇔ |3−x|2 ≥ 42 (z własności nierówności: jeśli a ≥ o ; b≥0 oraz a ≥ b
to a2≥b2)
stąd (3−x)2 − 42 ≥ 0 ⇔ (3−x−4) (3−x+4)≥0 ⇔ (−x−1)(−x+7) ≥0 ⇔ (x+1) (x−7) ≥0
zajmujemy się W(x)= (x+1) (x−7) ; stąd W(x)=0 ⇔(x+1) (x−7)=0 ⇔x+1=0 lub x−7=0 ⇔
x= −1 lub x=7 ; w(x) jest parabolą który miejsce zerowe są x=−1 ; x=7 i jest otwarta do
góry; a więc możemy już odpowiedzieć na pytanie; gdzie ona jest dodatnia bo to nam
interesuje stąd mamy że w przedziałach (−∞; −1] ; [ 7; ∞) jest dodatnia
( sorry muszę to pisać bo nie mam możliwości przerysowania ta parabola w tej strony.)
Odp.− x ∊ (−∞; −1] U [ 7; ∞)
29 mar 11:32
Kamila: a w szkole uczyli mnie tak:
|3−x|≥4
3−x≥4 v 3−x≤−4
−x≥1/− v −x≤−7/−
x≥−1 v x≤7
29 mar 11:43
K. OWMH:
zad 11.− |2x−5|<3
postępujemy jak poprzednio
podnosimy obie strone do Kwadratu (bo |2x−5| >0 i 3>0 to
różnica kwadratów
|2x−5|2 < 32 ⇔(2x−5)2 − 32 < 0 ⇔ (2x−5−3)(2x−5+3) < 0 ⇔
⇔ (2x−8) (2x−2) < 0 ⇔ 2.(x−4). 2 (x−1) < 0 // : 4⇔ (x−4). (x−1) < 0
stąd mamy że W(x)= (x−4). (x−1) ⇒ to naszego zadania jest odpowiedź kiedy w(x)<0
a więc szukamy miejsce zerowe w(x): W(x) = 0 ⇔(x−4). (x−1) =0 ⇔ x−4=0 lub x−1=0⇔
⇔ x=4 lub x=1 a więc jak wiemy w(x) jest parabola i jej miejsce zerowe są x=4; x=1
parbola jest otwarta do góry a więc nam interesuje kiedy ona jest ujemna (w(x)<0)
stąd jest ujemna na przedziale ( 1; 4)
Odp.− x ∊ ( 1; 4)
29 mar 11:53
K. OWMH:
Kamila mogę po imieniu

jesteś w pierwszej czy drugiej klasy średniej?
29 mar 11:56
Kamila: Spoko

pierwszej
29 mar 12:13
K. OWMH: Masz błąd w twoim rozwiązaniu; Jeśli mnożyć obie strony nierówności przez liczbą ujemną
to chyba ta relacja nierówności się zmienia;
Jeśli sie opieramy na definicji dobrze lub własności |.| to mamy:
1−sza możliwość: stosowania definicję wartości bezwzględnej:
3−x ; dla x−3≥0
|3−x| =
−(3−x) ; dla 3−x<0
lub
2− ga możliwość stosowania własności |.| :
|A| ≥ B gdzie B ≥ 0 ⇔ jeśli A≥0 to A ≥ B lub jeśli A<0 to −A ≥ B
ale jak wydać w żadnym przypadku zostało stosowane te dwa możliwości.
obok twojej pracy; będzie wydać to że masz szczęścia w tym to robiłaś;
bo pokrywa się częściowo z tym co powinno być; ale wytłumaczenia masz obok;
gdzie |3−x| zastąpiłaś przez 3−x i chyba przez − (3−x) lub się opierać co nauczyciel
pisał na tablicy, Jeśli to nauczyciel to robił jak Ty; sorry Gregory; jak widać to jest nie
pedagogiczne uczyć błędne rzeczy; to tylko aby mechaniczne otrzymać odpowiedzi
na zadania; bez żadnej podstawy matematycznej.
TWOJA PRACA JAK POWINNO BYĆ POPRAWNE
3−x≥4 v 3−x≤−4 | powinno być jeśli 3−x≥0 to 3−x≥ 4 lub jeśli 3−x < 0 to 3−x ≤ −4
|
−x≥1/− v −x≤−7/− | ⇔ powinno być jeśli x ≤ 3 to −x≥1 lub x >3 to −x ≤ −7
|
x≥−1 v x≤7 | ⇔ powinno być jeśli x ≤ 3 to x ≤ −1 lub x > 3 to x ≥ 7
|
na tej ostatnie linii | ⇔ powinno być ( x ≤ 3 x ≤ −1 ) lub (x > 3 x ≥ 7)
|
masz błąd bo przejś− | ⇔ powinno być x ≤ −1 lub x ≥ 7
cia bo jak mnożyć | ⇔ powinno być x ∊ (−∞; 1] U [7; +∞)
obie strony nierówności
przez liczba ujemną to
relacja nierówności
sie zmieni
a więc powinno być
x≤−1 v x ≥7
UWAGA NA TEN OSTATNI ZAPIS
x≤−1 v x ≥7 TO NIE JEST ROZWIĄZANIA podanego na początku nierówności
bo Ty masz jeszcze w tym zapisu nierówności
Rozwiązania nierówności jest zbiorem liczb spełniające tej nierównością.
a więc może byś powiedziała daj spokój to rozwiązanie jest { x ∊ R:x≥−1 v x≤7};
ale powiem Ci; że nadal ten zbiór jest nie jest zrozumiały; trzeba było określić ten
zbiór co to za części prostej rzeczywistej jest co to za odcinki czy półproste tzn., jaki
są te przedziały; to musisz dokończyć pisząc:
x≥−1 v x≤7 ⇔ zbiór rozwiązania( x≥−1) U zbiór rozwiązania( x≤7)
i) możesz to zrobić za pomocą reprezentacji te zbiory na osi liczbowej rzeczywistej
dokonać te suma zbiorów.
lub zapisać te nierówności jako przedziałach (które są zbiory rozwiązania te nierówności)
a więc : x ≥−1 ⇔ x ∊ [−1; +∞) również x≤7 ⇔ x ∊ (−∞; 7]
stąd x ≥−1 v x ≤ 7 ⇔ x ∊ [−1; +∞) v x ∊ (−∞; 7] ( tu mamy suma zbiorów) i jesteśmy w i)
⇔ x ∊[−1; +∞) U (−∞; 7]
Nie mniej do tego momentu przerobione zostało wartość bezwzględna; przy tym podano
te własności |.| ; a więc w matematyce poznaje się przeróżne rzeczy, a to ma służyć Nam
i ułatwić życie w świecie matematyki szkolne a nie utrudniać, masz lekko rozwiązać
zadanie.
Wzory skróconego mnożenia było też robione przed tym materiałem; wprowadzenia do
postaci iloczynowe; esencji rozwiązywanie równanie lub nierówności się doprowadzi
do tego że masz nauczyć sie odpowiadać na pytanie kiedy A. B. C = 0 , a to z kolej jest
oparty na własności liczb rzeczywiste bo to jest ten świat po którym sie poruszać w całej
tej matematyki szkolnej.
iii) 3− możliwość używajac interpretacji geometryczne |.|
najprostsza pożniej to czy zapisę ; bo wychodzę z domu.
29 mar 13:58