matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
sznureczek:
Ciąg a
n
jest określony wzorem ogólnym. Oblicz wskazany wyraz tego ciągu a)a
n
=n a
1
0 b)a
n
=2n+3 a
3
c)a
n
=n
2
−5 a
7
d)a
n
=1/n +2 a
8
e)a
n
=−2n/n+3 a
1
f)a
n
=2
n
−3 (cała potęga) +5 a
5
14 gru 21:15
Endrju:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1422.html
15 gru 02:10
justyna:
an=1/n +2 a8
28 mar 18:15