matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
k
anna:
Rozwiąż równanie x
3
+x
2
+ 9x − 45 = 0
28 mar 09:20
jo:
Sprawdź czy na pewno wszystko dobrze przepisałaś...
28 mar 09:38
anna:
x
3
+5x
2
−9x−45=0 Zrobiłam tak: x
2
(x+5)−9(x+5)=0 (x+5)(x
2
−9)=0 (x+5)(x−3)(x+3)=0 x=−5 lub x=3 lub x=−3 Dobrze
28 mar 09:46
jo:
Tak.
28 mar 09:48