KASA: W urnie jest 6 kul bialych i 8 czarnych.Losujemy 2 razy po jednej kuli bez zwracania.Oblicz
prawdopodobienstwo ze wyjmiemy co najmniej raz kule biala.
27 mar 22:38
xyz:

to podkreślone na czerwono to tam co najmniej raz wyjeliśmy kule białą
A − wyjeliśmy conajmniej raz kule białą
| | 6 | | 5 | | 6 | | 8 | | 8 | | 6 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 14 | | 13 | | 14 | | 13 | | 14 | | 13 | |
27 mar 22:44
Eta:
6 kul białych , 8 kul czarnych , R−m : 14 kul
losowanie bez zwracania
|Ω| = 14*13
zdarzenie przeciwne do A
A
' −−− wyjęto same kule czarne
|A
'|= 8*7
| | 7*8 | | 4 | | 9 | |
P(A)= 1 −P(A') = 1− |
| = 1− |
| = |
|
|
| | 14*13 | | 13 | | 13 | |
P.S Widzę
"ulubione krzaki" ........
Gustlika
i wiecej "malowania" niż obliczeń
28 mar 01:17
Eta:
@
Gustlika
Ja też jak widzę te "krzaki", to mi się wszystkie słoiki w piwnicy otwierają

Pozdrawiam
28 mar 01:19