Wyznacz ciąg arytmetyczny
Madzialena: Wyznacz ciąg arytmetyczny (an), w którym:
a)S4=12 i S6=42
27 mar 20:47
ICSP: S4 = a1 + a2 + a3 + a4 = a1 + a1 + r + a1 + 2r + a1 + 3r = 4a1 + 6r
S6 = robie analogicznie = 6a1 + 15r
4a1 + 6r = 12
6a1 + 15r = 42
a1 = −3
r = 4
an = 4n − 7
27 mar 20:58
Madzialena: jak obliczyłeś a
1
27 mar 21:09
ICSP: Z układu równań.
27 mar 21:09
Madzialena: mógłbyś mi to rozpisać

bo ja mam chyba jakieś zaćmienie
27 mar 21:11
ICSP: rozszerzenie czy podstawa?
27 mar 21:15
Madzialena: rozszerzenie
27 mar 21:16
ICSP:
| 4 6 |
W = | 6 15 | = 4*15 − 6*6 = 60 − 36 = 24
W
a = | 12 6 | = 180 −252 = −72
| 42 15 |
W
r = | 4 12| = 168 − 72 = 96
| 6 42 |
27 mar 21:20
Madzialena: aha rozumiem już skąd się to wzięło, wielkie dzięki
27 mar 21:21