pomocy!
Anulka1990: Dane jest równanie (x−1)
2(x
2−4)=0 oblicz i Wskaż poprawną odpowiedź .
a) równanie to ma jedno rozwiązanie jest nim liczba 2
b)równanie to ma dwa rozwiązanie są nimi liczby 1,4
c) równanie ma trzy rozwiązania są nimi liczby −2,1,2
d) równanie ma cztery rozwiązania są nimi liczby −2,−1,1,2
jak to obliczyc

najpierw pierwszy nawias robie wzor skroconego mnozenia i wtedy co z
drugim ?>>?
17 lis 18:24
Tomek.Noah: (x−1)
2(x
2−4)=0
troche trzeba pomyslec kiedy iloczyn dwuch liczb bedzie rowny zero kiedy jedna z nich bedzi
ezerem

a wiec
(x−1)
2=0 v x
2−4=0
dla pierwszego to ogolnie wszystko co podniejiemy do kwadratu jest rowne zero wiec pytanie
kiedy bedzie rowne zero po ktorkiej bigunce umyslowej dochodziimy do wniosku ze wtedy i tylko
wtedy kiedy to co jest w srodku nawiasu jest rowne zero bo 0
2=0
(x−1)
2=0 ⇔ x−1=0 ⇒x=1
teraz drugi przypadek
mozna wzor skroconego mnozenia albo odrazu przenis 4 na druga strone i pamietajac ze liczba
ujemna jak i dodatnia da mi liczbe dodatnia a wiec
x
2=4 ⇒ x=2 v x=−2
zatem x∊{−2,1,2}
17 lis 18:30
Dominika: Nie rozpisuj wzoru skróconego mnożenia, bo niepotrzebnie sobie skomplikujesz. chodzi o to,
żebyś podane równanie rozpisał tak, by w każdym nawiasie było x w jak najmniejszej potędze,
czyli:
(x−1)(x−1)(x−2)(x+2)=0
(x−1)(x−1) to oczywiście tyle co (x−1)2, a (x2−4) da się rozpisać jako (x−2)(x+2).Dalej
bierzemy każdy nawias osobno i przyrównujemy do 0 (wyznaczamy pierwiastki tego wielomianu):
x−1=0, więc x=1
x−2=0, więc x=2
x+2=0, więc x=−2
I poprawną odpowiedzią będzie c.
Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam xP
17 lis 18:31
Kejti:
(x−1)2(x2−4)=0 ⇔ (x−1)2=0 v x2−4=0
17 lis 18:32
Anulka1990: dziekuje
17 lis 18:35
maja: wyrażenie dwumianowe 1527 cm
28 mar 15:16