walec
pysia : Uprzejmie proszę o pomoc.

Podstawy dolne i podstawy górne dwóch walców są kołami o wspólnym środku, leżącymi w jednej
płaszczyźnie. Promień większego koła jest równy r, a wysokości walców są większe od r .W
pierścień pomiędzy walcami wpisano sześć kul stycznych zarówno do powierzchni bocznej jednego
jak i drugiego walca oraz do podstawy dolnej większego walca. Każda z wpisanych kul jest
ponadto styczna do dwóch innych.
Ile wynosi suma objętości wpisanych kul ?
27 mar 17:25
pysia:
27 mar 20:14
pysia:
27 mar 20:41
pysia:

2r
1<r
V
c<πr
3
i co dalej?
27 mar 20:49
27 mar 20:50
pysia: nie rozumiem?
27 mar 20:53
pysia: pomożesz?
27 mar 20:54
Chromosom: ale ja sam tego nie rozumiem
27 mar 20:55
pysia: czy ktoś to rozumie?
zostały mi 2 odpowiedzi do wyboru:
ale są jeszcze takie..
πr
3
27 mar 21:07
pysia: jest mi ktoś w stanie pomóc?
27 mar 21:32
pysia: ?
27 mar 21:39
pysia: proszę o pomoc
27 mar 21:58
Tomek.Noah: Skąd masz tą tresc?
27 mar 22:04
pysia: kserówki z jakiejś starej książki
27 mar 22:10
Tomek.Noah: Kurcze jaky bylo cos o wewnetrznym walcu albo wysokosci dokladniej to by bylo banalne zadanie
ale tak to trzbe poglowkowac
27 mar 22:14
pysia: wiem ja doszłam tylko do tego że suma objętości musi być mniejsza od πr3
masz jakiś pomysł?
27 mar 22:18
pysia: Tomek?
27 mar 22:28
Tomek.Noah: Robie te zadanie ale ciagle cos mi brakuje
27 mar 22:31
pysia: dzięki za pomoc w ogóle, bez względu na rezultaty
27 mar 22:35
ICSP: Zakłądam odpowiedź πr3
27 mar 22:51
Tomek.Noah: hmmm ja doszedlem do takegio zapisu....
i teraz trzeba jakos powiazac n z x ale musze sie zastanowic
27 mar 22:52
27 mar 22:54
ICSP: | | 8 | |
Jednak nie mój bład. Odpowiedź |
| πr3 teraz wydaje mi sie poprawna. |
| | 27 | |
27 mar 22:55
pysia: przy odpowiedzi πr
3 podstawa walca wpisanego musiała by być punktem./
V
w−V sumy objętości kul?
| | H | |
nie bardzo rozumiem skąd wzięło się w objętości |
| |
| | r1 | |
27 mar 23:02
ICSP:

Zielona figura to sześciokąt foremny o boku długosci 2r gdzie r to promień kuli ⇔ czerwony
odcinek − przekatna sześciokata foremnego ma długość 4r a połowa czerwonego odcinka ma długosc
2r
niebieski odcinek to promień kuli czyli poprostu r
jeżeli zsumujemy połowę czerwonego oraz niebieski otrzymamy promień większego walca(R)
| | 1 | |
R = 3r ⇔ r = |
| R przypo,minam że r to promień kuli |
| | 3 | |
V = 8πr
3 =

?
Nic lepszego niewymyślę na chwilę obecną. Jestem już zmęczony więc moje rozumowanie może być
błędne.
27 mar 23:03
ICSP: P.S. te kule są styczne. Nie umiem tutaj ładnie rysować.
27 mar 23:03
Adam: odpowiedź jest 827πr3
r = 3r1 bo środki małych kul dadzą nam sześciokąt foremny (płaszczyznę)
27 mar 23:03
pysia: dziękuję.
27 mar 23:06