matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 440,
439
,
438
,
437
,
436
,
435
,
434
,
433
, ...,
całe
Zadania
Odp.
12
kasia 6 lat:
1+1=?
0
Załamana:
POMOCY
Podstawa stożka jest kołem o obwodzie 16π. Wysokość tego stożka jest równa 20. Wyznacz kąt rozwarcia stożka oraz kąt nachylenia tworzącej do podstawy ..
0
Smutnaaaaaaa:
Pomóżcie błagam
Trojkat rownobozny obrocono wokol jednego z bokow. Jaka bryle otrzymano? Jaka figura jest przekrojem osiowym tej bryly
?
4
Eta:
Nudzisz się
?
1
boombastic :
jak obliczyc srednice kuli gdy dana jest jego objetosc 1125πcm3
40
Dawid:
tgα=
2
3
, α∊(π;
3
2
π), oblicz sin(2α+
5
4
π)
0
IzabelaB:
Wykaż że każda liczba naturalna jest trzycyfrowa w której cyfra dziesiątek jest dwa razy większa niż suma cyfr setek i jedności ,jest podzielna przez 3.
1
Paula:
Pan Adam pozyczył od pana Pawła pewną kwotę pieniędzy, którą miał spłacić w 18 nisko oprocentowanych ratach. Pierwsza rata wynosiła 420 zł, a każda kolejna była o 20 zł mniejsza
0
Evvel:
Pole powierzchni kuli k2 jest 2 razy większa od pola kuli k1. Wyznacz stosunek objętości tych kul
0
IzabelaB:
Wykaż że każda liczba naturalna jest trzycyfrowa w której cyfra dziesiątek jest dwa razy większa niż suma cyfr setek i jedności ,jest podzielna przez 3.
0
Polcia:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość szcześcianu ktorego przekątna jest o 2 dłuższa od jego krawędzi.
0
IzabelaB:
piąty wyraz ciągu erytmetycznego jest równy 4.Jaka powinna być różnica tego ciągu aby suma kwadratów
0
IzabelaB:
piąty wyraz pewnego ciągu jest równy 4.Jaka powinna być różnica tego ciągu aby suma kwadratów drugiego i szóstego wyrazu była najmniejsza?
0
IzabelaB:
6
Bobek ^^::
2
1
2
−
1
2
*
3
√
3
3
8
+ 2
−
1= wynik = 2
1
4
2
Madzia :
Korzystajac ze znanych przekształceń narysuj wykres funkcji, określ dziedzinę i przeciwdziedzinę
0
IzabelaB:
2
Marta:
Wyznacz równanie okręgu stycznego do osi OY o środku S=(−3,4).
1
Damlinor:
Jeśli w wielokąt o obwodzie d wpisany jest okrąg o promieniu r, to pole wielokąta można obliczyć ze wzoru:
0
...:
rozwiąć nierównosć: −20x
2
−x+1>0
2
krk3000:
Wyznacz wartość wyrażenia −2|3x−9| + 6x −3 dla x∊(−
∞
;3)
2
...:
dana jest funkcja kwadratowa f(x)=−2x
2
+12x.Wykres tej funkcji ma dokłądnie jeden punkt współny z prostą o równaniu:
15
Natalia:
Nieparzystych liczb czterocyfrowych ,w których zapisie wystepuja cyfry liczby 6521 jest
2
golomb:
Przy użyciu wartości bezwzględnej typu Ix−aI >,≥,<,≤ b zapisz nierówność której rozwiązaniem jest suma przedziałów liczbowych (−
∞
;2)U(8;+
∞
)
2
Natalia:
Rozwiaż równanie 4x(x−1)=0
1
Natalia:
W pudełku jest 10 kul w dwóch kolorach,w tym 4 czarne.Losujemy 3 kule.Prawdopodobieństwo ze wsrod wylosowanych kul co najmiej jedna jest biala wynosi
3
błagamm:
1
tomek:
f(x)= −2x
2
+12x jaka Δ wyjdzie
1
Karlo:
Witam , Potrzebuje pomocy
8
kama:
oblicz przyspieszenie jakiego doznaje wózek o masie 8kg, gdy będzie działała stała siła 16N.
5
luk18:
Zapisz bez wartości bezwzględnej:
0
elenmo:
f(x)= x
2
sin 1x gdy x≠0 0 gdy x=0
2
...:
f(x)= −2x
2
+12x jaka Δ wyjdzie
1
martunia3322:
: zad.1 dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD.przedłużenia ramion AD i BC przecinaja sie w
5
meg:
Pociąg o długości 500m jadący ze stałą predkoscią 48km/h przejezdza przez tunel. Od momentu wjazdu lokomotywy do tunelu do momentu opuszczenia go przez ostatni wagon pociągu upływa
1
Magda :
Przekrojem osiowym walca jest prostokąt o wymiarach 10 x 6. Wyznacz (z dokładnością do 1∧) kąt α nachylenia przekątnej tego przekroju do płaszczyzny podstawy walca.
4
ania:
2. jeżeli log3 z 6 =a, to log3 z 18 jest równy: a) 3a
1
golomb:
Wyznacz wartość wyrażenia −2I3x−9I+6x−3 dla x∊(−
∞
;3) Z góry dziękuję za rozwiązanie
10
Kasia:
rozwiąż równanie x
3
+3x
2
+x+3=0
2
golomb:
Zapisz liczbę odwrotną i przeciwną do liczby a=2/3 +4/√3 oraz wynik podaj bez niewymierności w mianowniki
5
Jatkos:
Wykaż, że liczba n
3
+5n jest podzielna przez 6
4
Natalia:
Rzucamy 2 razy monetą .Oblicz prawdopodobieństwo; zdarzenia B polegającego na tym,ze dokladnie raz wypadl orzel
3
ania:
1. przedział (−
∞
;1> jest zbiorem rozwiązań nierówności: a) x
2
−1≤0
2
Lidka:
Prosta o równaniu 2x+my−1=0 jest równoległa do osi y, gdy: A) m= 0,
8
Jack:
:::rysunek::: Jak wyznaczyć punkt przecięcia się dwóch prostych ? Chociaż nie... Bo w zasadzie nie znam nawet
0
Pomocy:
Pomóżcie! Proszę. Wysokość CD trójkąta, której długość wynosi 5cm, dzieli bok AB na daodcinki tak, że IADI=4cm i
1
Natalia:
:::rysunek::: Oblicz prawdopobienstwo zdarzenia A wiedzac ze P(A)*P(A)=3/16
0
Paula:
Pole trapezu równoramiennego wynosi 36 cm
2
, a stosunek długości podstaw wynosi 1:2. Oblicz pola czterech trójkątów, na które dzielą ten trapez jego przekątne.
0
Natalia:
Rzucamy 2 razy monetą .Oblicz prawdopodobieństwo ;zadarzenia A polegajacego na tym ze najmniej raz wypadl orzel
3
Dawid:
tgα=
2
3
, α∊(π;
3
2
π), oblicz sin(2α+
5
4
π)
0
sztywna:
6
x
− 3* 5
x
< 10
x
− 3
x+1
0
IzabelaB:
piąty wyraz pewnego ciągu jest równy 4.Jaka powinna być różnica tego ciągu aby suma kwadratów drugiego i szóstego wyrazu była najmniejsza?
0
IzabelaB:
1
Jolka z Rancza:
Pomożecie mi ? bardzo prosze
Lampka oliwna ma kształt kuli o średnicy 6cm. Olejek eteryczny użyty do lampki wypala się z
2
NEYTI:
dany jest okrąg o równaniu x
2
+ y
2
−2x + 6y +5=0. napisz równanie stycznych do danego okręgu prostopadłych do prostej o równaniu x−2y=0 wiem że jedna z prostych ma wzór y=−2x. jak znaleźć
1
rafal:
Mam problem z tymi całkanu czy mógłby mi ktoś z nimi pomóc
3
Patryks:
Ciąg (a1,a2,...,a100) jest ciągiem geometrycznym o ilorazie q = 1/2 i pierwszym wyrazie równym
√
3
0
ola:
f(x)=3x
2
+12−1 niech mi ktoś obliczy Δ , x1, x2 bo ja licze i nie wiem czy albo cos pogubiłam ale mi nie wychodzi
0
Magda :
.Kto pomoże
1
kasia:
Pole powierzchni jednej sciany miedzianej kostki do gry jest rowne 4cm
2
. Gęstosc miedzi jest rowna
1
Marta:
Rozwiąż nierówność i rozwiązanie przedstaw na osi liczbowej: a) |3x+1|≤5
3
luki0102:
rozne proste a i b sa prostopadle do prostej k. ktore zdania sa prawdziwe?
3
Niusia:
Oblicz pole trójkąta ABC o wierzchołkach :A=(1;−3) B=(3;3) C=(−3;5)
0
rafal:
6
0
algo09:
Spiralę tworzymy następująco: kreślimy półokrąg o średnicy |AB|= 2r i środku O, do tego półokręgu dorysowywujemy półokrąg o średnicy OB i środku C. Następnie kreślimy półokrąg o
1
realny :
dwie olowiane kule o srednicach 8cm i 4 cm przetopiono na jedna kule. Jaka jest srednica tej kuli
0
Marta:
Rozwiąż równania: a)x+x
3
= 1+x
2
2
AeS:
Tworzymy dwu znakowe kody zbudowane z liter lub cyfr. Ile jest takich kodów, w których występuje co najmniej jedna litera, jeśli:
1
Niusia:
Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB gdy A=(3;−8) B=(−5;10)
5
maturalnie:
zad1 bok rombu ma dl.17 a jego dłuższa przekątna 30 oblicz pole. zad.2 stosunek dl przekatnych rombu ktorego bok ma 8 jest rowny 4:3 oblicz pole tego rombu.
1
beata4321:
(x+1)(x+2)(x−3)>0,b]−2(x−2)(x+3)(x−4)<0,C]x³−4x²−5x+20<0
0
Niusia:
Dana jest prosta l o równaniu 3x−2y+1=0 i punkt P=(−1;2) a) oblicz odległość punktu P od prostej l
1
sebek:
w ciągu geometrycznym siódmym wyrazem jest wyraz dwa razy większy niż wyraz czwarty. wiedząc, że wyrazem pierwszym tego giągu jest liczba 1, oblicz iloraz oraz wyrazy 3, 5 i 8
1
algo09:
Spiralę tworzymy następująco: kreślimy półokrąg o średnicy |AB|= 2r i środku O, do tego półokręgu dorysowywujemy półokrąg o średnicy OB i środku C. Następnie kreślimy półokrąg o
0
lika:
spośród liczb 5,6,7,8,9 losujemy dwie kule bez zwracania , jakie jest prawdopodobienstwo ze suma wylosowanych liczb jest nie wieksza niz 13
1
damian:
E
R
1
+ R
2
=
−i
wyznacz R
2
0
NEYTI:
dany jest okrąg o równaniu x
2
+ y
2
−2x + 6y +5=0. napisz równanie stycznych do danego okręgu prostopadłych do prostej o równaniu x−2y=0
0
neti:
Zbiorem wartości funkcji f(x)=2/x−3 jest: a.R\(0)
1
ania:
Oblicz granicę dwóch zmiennych lim
sin(xy)
x
gdzie (x−>0, y−>2)
1
problem:
X
5
−4x
3
−x
2
−4=
2
kasia:
Symetralna odcinka AB, gdzie A=(−3,4), B=(2,1) przecina os OY w punkcie o wspolrzednych :
1
Madzia :
:::rysunek::: Mam przekształcić tą funkcję w T{0;2]
3
Dawid:
Wiedzac ze α∊(
π
2
;π) β∊(
2
3
π;2π) oraz sinα=
2
3
i cosβ=
1
3
oblicz sin(α−β)
7
Płyta CD:
:::rysunek::: Dana jest funkcja jak na rysunku. Mam określić monotoniczność
2
Jack:
Byłby ktoś tak miły i pomógł zrobić mi to zadanko ?
http://matematyka.pisz.pl/forum/87689.html
1
ghg:
mógłby ktoś krok po kroku wytłumaczyć algorytm euklidesa
3
Natalia:
Siatką drucianą o długości 60 m należy ogrodzić prostokątny plac przylegający jednym bokiem do muru. Jakie wymiary powinien mieć plac, aby jego pole było największe?
0
Patii:
Poparcie dla partii X w marcu 2008 wynosiło 24%, zaś we wrześniu 2008 było równe 30%. O ile % nastąpił wzrost poparcia? O ile punktów procentowych nastąpił wzrost poparcia
0
Katarzyna:
proszę o napisanie mi co to za wzór został wykorzystany
w tym zadaniu
1
Patii:
Po dwóch obniżkach cen, za pierwszym razem o 10%, a za drugim o 20%, płaszcz kosztuje 360 zł. Oblicz cenę płaszcza przed obniżkami.
1
całka0:
∫ lnx/x
5
0
malaga0444:
W trapezie równoramiennym długości podstaw są równe 5 i 3. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trapezie jeśli:
0
damian:
R
1
+ R
2
=
ε
−I
0
asiulek:):
Proszę o pomoc... liczby a,b,c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 114. Te
0
Patii:
Sprawdź, czy spełniony jest warunek |x − 1| < 2 a) x = log
1
2 4 + log
1
2 36
0
emma:
Przedzial <−2;+nieskoncz.> jest dziedzina funkcji: A.f(x)=1/√x−1 B.f(x)=2/√x+2 C.f(x)=1/−2x D.y=√x+2
0
kasia:
Krawedz podstawy ostrosłupa prawidlowego czworokatnego jest rowna 6 , a objetosc ostroslupa wynosi 96. Stosunek wysokosci ostroslupa do dlugosci krawedzi podstawy jest rowna:
10
kasia:
Na ile sposobow mozna wlozyc dwie rekawiczki do czterech roznych szuflad?
1
madzia:
wysokość trojkata rownobocznego jest o 2 krotsza od boku tego trojkata.Bok trojkata jest rowny
6
Kuba:
POMOCY! Dla jakich wartości parametru m równanie x
2
−(m−5)x+m
2
−6m+5=0
1
HG:
2(x−3)−4(3+x)=−3(x+2)+2(2x−1)
1
endzi:
1−2x−3[2x−(−5+x)]=x+4
4
ewcia:
1. Oblicz objętość oraz pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego o krawędzi długości: a) 4 cm, b) 8 pierw. z 3
1
hania009:
prosze o pomoc ! znając długości środkowych trójkąta znajdź długości boków tego trójkąta
2
kasia:
Liczba dodatnia a,b,c spelniaja warunek : log
5
a=log
4
a=2 i log
8
c=1 wtedy
√
a+b+c
równa się :
3
Grześ:
Oto rozwiązanie zadań na chemię. Dla Ciebie, Oluś
1
grander:
Zad. Pan Jan zaciągnął w baku comiesięczny kredyt w wysokości 50000 zł, oprocentowany 17% w skali roku. Oblicz wysokość comiesięcznej spłaty, jeżeli pan Jan zamierza spłacić kredyt za
0
AGATA:
(x
3
)
2
*(x
2
)
4
*(x
3
)
3
(x
2
)
3
:(x
3
)
5
0
meg:
Z dwóch miejscowości A i B ruszają naprzeciw siebie dwaj piechurzy. Pierwszy z nich pokonał trasę z miejscowości A do B i nie zatrzymując się wrócił do miejscowości A. Drugi pokonał tę
1
lauraa:
Hej
Mam problem z zadaniem:(( Pomożecie?
Udowodnij, że jeśli ciąg (a,b,c) jest jednocześnie ciągiem arytmetycznym i geometrycznym to
0
Patii:
Oprocentowanie lokat w pewnym banku, równe początkowo 5% w skali roku, wzrosło o 1,2 punktu procentowego. O ile % wzrosło oprocentowanie?
1
monia:
Dla jakich wartości parametru a ∊ R rozwiązanie nierówności (0,4)
x
2
+1
≥(6,25)
a−3x
zawiera się w rozwiązaniu nierówności : x
2
−6x+4<a
2
1
Karola:
rozwiąż nierówność:
x+2
log(x−2)
≥0
5
Aga:
Pomocy
Wykresem funkcji f(x) = x2 +bx +c jest parabola o wierzkołku w punkcie W (4, −1). Wyznacz
1
kasia:
Pierwsz współrzedna punktu przeciencia prostych x−y−m=0 i −2x−y+4=0 jest dodatnia , gdy :
1
kasia:
Do zbioru rozwiazan nierownosci −(x+5)(x−3)>0 nie nalezy liczba:
1
kasia:
Wiadomo ze x>0 i mediana liczb x, x+2, x+4, x+6, x+10, x+20 jest rowna 9. Zatem najwieksza i najmniejsza z tych liczb roznia sie o :
2
Kasia:
Kartkę papieru przecinamy na pół. Następnie jedną z otrzymanych części znowu przecinamy na pół i tak postępujemy dalej, aż uzyskamy w sumie 100 części. Liczba cięć, które należy wykonać,
0
Cinu:
:::rysunek::: oblicz |AC|
1
Karolina:
Obliczyć całkę ∫e
x
cosx
6
Kubuś:):
zad1.Bok rombu ma dł.6 pierwiastek z 2 a kat ostry ma miare 45 stopni. Oblicz iloczyn dł przekątnych tego rombu.
1
kasia:
Liczba a to najmniejsza liczba pierwsza . Liczba b jest rowna (
√
7
−1)
2
+2
√
7
. Jakim procentem liczby a jest liczba b?
1
Angelina:
Mam takie zadanie:
48
Grześ:
Witam wszystkich forumowiczów! Chciałem się zwrócić o pomoc. Chodzi mi tylko o same wskazówki, jak rozwiązać pewne zadanie z prawdopodobieństwa.
0
Ewa:
Przekrój osiowy walca jest prostokątem w którym przekątne przecinają się pod kątem 60stopni,. Wysokośc walca jest równa h i jest krótsza od średnicy podstawy. Pole podstawy tego walca jest
2
Ryś:
8
log
2
3
4
pysia:
KTO MI POMOŻE? PROSZĘ
0
Marcinn:
Zad.1 Podstawą graniastosłupa jest romb o krótszej przekątnej długości 4 i kącie ostrym 60 stopni.
0
Ola:
Karawana o długości 1 km jedzie przez pustynię z prędkością 4 km/h. Co jakiś czas od czoła karawany do jej końca i z powrotem jedzie goniec z prędkością 6km/h. oblicz długość drogi tam
0
kasia:
Długosc szerokosc i wysokosc prostopadloscianu sa w stosunku 2 :1 : 2. Przekatna prostopadloscianu jest rowna 6. Pole podstawy prostopadloscianu jest rowne :
1
meg:
:::rysunek::: Przez środek wysokości trójkąta równobocznego poprowadzono prostą równoległą do jego boków(jak
0
Sylwia:
Mediana trzech liczb jest równa 4, a ich średnia arytmetyczna jest równa 5. Oblicz sumę największej i najmniejszej z tych liczb.
0
kasia:
Długosci bokow prostokata sa rowne (5−x) i (x−1). Pole prostokata jest najwieksze gdy liczba x jest rowna: a)2 b)1 c)4 d)3
0
Rafał:
Liczby x,y,−y, 3 są kolejnymi wyrazami pewnego ciągu arytmetyczny. Znajdź liczbę x
3
kasia:
Szklanka ma kształt walca o wysokosci 10cm i promieniu podstawy 4cm. Do szklanki wypełnionej całkowicie wodą wpadła kula o promieniu 3cm. Ile centymetrów sześciennych wody wylało sie ze
1
HG:
−(4−2x)−(2x+4)=(3x−1)+(2x−5)−(7−3x)
0
Kasiunia:
Zad.1 Podstawą graniastosłupa jest romb o krótszej przekątnej długości 4 i kącie ostrym 600.
4
KKH:
Zbadaj ciągłość funkcji
0
Kasiunia:
Dwa zadania przez które spać nie mogę
1
Gosiek:
Punkty A(2, −3) i B(6, −3) są wierzchołkami trójkąta rónoramiennego ABC o podstawie AB. Wyznacz współrzędne wierzchołka C, wiedząc, że należy on do prostej y= −x
0
Magda :
Pomóżcie błagam Przekrojem osiowym walca jest prostokąt o wymiarach 10 x 6. Wyznacz (z dokładnością do 1∧) kąt α nachylenia przekątnej tego przekroju do płaszczyzny podstawy walca.
0
Patii:
Cena netto łyżew wynosi 125 zł. Cena brutto łyżew jest równa cenie netto plus 22% podatku VAT od ceny netto. Oblicz cene brutto. Jaki % ceny brutto stanowi podatek?
9
paula:
wyznacz wskazane wielkości w ciągu arytmetycznym;
3
a)r i n a
1
=−
,A
N
=54,S
n
=997,5
2
1
Ewa:
liczba 1*log10+
1
2
log100+
1
3
log1000+
1
4
log10000+
1
5
log100000 jest równa: a) 15
1
Kasiunia:
funkcja f(x)= x
2
+ bx +6 przyjmuje wartosc najmniejszej dla x= −4. wyznacz wspolczynnik b i oblicz najmniejsza wartosc funkcji f.
0
kasia:
Ile liczb naturalnych nalezy do zbioru rozwiazan nierownosci !2x−5!≤3?
5
Pablo:
0
KKH:
Jakby ktoś
mógł zajrzeć do tych tematów, bo mi wychodzi
inaczej
niż w odpowiedziach:
3
Zenon:
:::rysunek::: Jest sobie wykres: I mam określić przedziały monotoniczności więc jak to robię piszę np. ( −4;
0
Patii:
a) |
√
3
− 2| b) 1 + |1 −
√
2
|
0
Dorota:
które z podanych nizej ciągów jest ciągiem geometrycznym? a) a
n
=n
2
1
Marek:
2
Suma dziesięciu pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 21 oraz a
7
= 3
.
3
oblicz a
1
i r.
4
pysia:
odstawy dolne i podstawy górne dwóch walców są kołami o wspólnym środku, leżącymi w jednej płaszczyźnie. Promień większego koła jest równy r, a wysokości walców są większe od r .W
8
wiki:
Mam kłopot z takim zadaniem: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w trzech rzutach symetryczną kostką do gry suma kwadratów
0
aniaaa:
(1−3x)
2
−x−5 /3 +2 1/2<x+2 /2 +9(x+1)
2
−18x
1
HG:
x
2
−3x+2<0
1
neti:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=−lxl. Taka funkcja przyjumuje wartości ujemne dla: A. x>0
1
problem:
X
3
+2x
2
−4x−8=
4
wiki:
Bardzo proszę o pomoc. Dla jakiego parametru m równanie: x
4
+ mx
2
+ m + 2 = 0
0
madzia:
zbiór wszystkich liczb x, których odległość od liczby 7 na osi liczbowej jest nie mniejsza niz 4, jest opisana nierównościa
0
madzia:
Funkcja kwadratowa rosnąca w przewdziale (−
∞
,−3) ma wzór: a) f(x)=−(x−3)2+1
12
madzia:
zbiorem wartosci funkcji f(x)=2x
x
+3 jest przedział: a)(−
∞
,+
∞
)
1
Kuba:
Przekątna prostopadłościanu o podstawie kwadratowej tworzy z jedną z kraędzi bocznych kąt 60 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu, jeśli jego przekatna ma 8,4
0
KKH:
Zbadaj rózniczkowalność funkcji
1
Magda :
Czy pomoże ktoś
? Tworząca walca tworzy z przekątną jego przekroju osiowego kąt α. Długość przekątnej przekroju
6
meg:
Dla jakich wartości x określone jest wyrażenie
√
6
x
+6
2−x
−37
Daje to wszystko bez pierwiastka ≥.
3
Pablo:
dany jest ciąg arytmetyczny: −5,−2,1,4,7....Ile poczatkowych wyrazow tego ciagu nalezy dodac, aby otrzymac 85
0
Magda :
Pomóżcie błagam
Przekrojem osiowym walca jest prostokąt o wymiarach 10 x 6. Wyznacz (z dokładnością do 1∧) kąt
0
martunia:D:
zad.1 dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD.przedłużenia ramion AD i BC przecinaja sie w pkt O.majac dane AB=15 CD=12 AD=6 oblicz dl odcinka DO.
3
Agusss:
znajdź W(−1) jesli w(x)=2x
3
−5x
2
+mx+15 i w(2)=−45
1
madzia:
jesli x2<x to: a) −1<x<0
0
Krysiaa:
Funkcja f(x)= x2+ bx + 6 przyjmuje wartość najmniejszą dla x= −4. Wyznacz współczynnik b i oblicz najmniejszą wartość funkcji f.
4
Katarzyna:
(n+1)!(2n)!
dany jest ciąg an =
, n należy do N dodatnich zbadaj monotoniczność
(2n+1)!n!
tego ciągu
1
Ja To ja:
Punkt wsólny prostej o równaniu 2x+y−4=0 i osi OY ma współrzędne?
0
Ehee;p:
Zapisz wielomian w(x)= (x−1)3− x+1 w postaci iloczynu czynników liniowych
0
Magda :
Tworząca walca tworzy z przekątną jego przekroju osiowego kąt α. Długość przekątnej przekroju wynosi 10. wyznacz promień r i wysokość h, jeżeli
4
madzia:
pierwszy wyraz ciagu arytmetycznego jest rowny
√
7
−5 a drugi wyraz jest rowny 2
√
7
−1. Różnica tego ciagu jest rowna
3
piwniczne:
rozwiąż równanie |6−x| + |
1
2
x−3| = 3
1
Silence:
Promień okręgu wpisanego w kwadrat jest równy 4 cm. pole tego kwadratu jest równe?
1
Ela:
oblicz nie używając tablic i kalkulatora: a) sin
2
4 + sin
2
12 + sin
2
86 + sin
2
68
0
Magda :
Przekrojem osiowym walca jest prostokąt o wymiarach 10 x 6. Wyznacz (z dokładnością do 1∧) kąt α nachylenia przekątnej tego przekroju do płaszczyzny podstawy walca.
4
bonie:
:::rysunek::: Promienie sloneczne padaja pod katem 18 stopni do powierzchni stawu. Oblicz dlugosc cienia,
0
Marcinn:
4
madzia:
Prosta prostopadła do prostej l o rownaiu 4x−5y+6=0 ma wzór: a) y= −
1
5
x+b
1
Ktoś:
Szybkie pytanie dotyczące logarytmów, pilne
1
Ja To ja:
W ciągu arytmetycznym czwarty wyraz jest równy 11, a różnica tego ciągu jest równa 6. Szósty wyraz tego ciągu jest równy?
1
Pablo:
Dana jest funkcja f(x)= −5x + 9: a) naszkicuj wykres
2
meg:
Ktoś w styczniu 1998 roku założył czteroletnią lokatę w banku na pewną kwotę pieniędzy. Bank zaoferował mu stałe oprocentowanie lokaty w wysokości 10% wraz z roczną kapitalizacją odsetek.
5
Płyta CD:
Zadanie: Uzasadnij, że jeśli długości boków trójkąta są równe p
2
− q
2
, 2pq, p
2
+ q
2
, gdzie p i q są liczbami dodatnimi takimi, że p > q, to trójkąt ten jest prostokątny, a
0
Wiola:
Rozwiąż równanie (nierówności): a) x+3/2 − x+1/3 = 1 i 1/2 b) 2x − x+4/3 < 4x
12
Pablo:
Jak usunąć niewymierność z mianownika
11
maturzysta:
Mam pytanie odnośnie równania: 4sin2x + 9tgx = 10cosx
0
madzia:
wysokość trojkata rownobocznego jest o 2 krotsza od boku tego trojkata.Bok trojkata jest rowny a)4(2+
√
3
)
4
madzia:
Sinus kata ostrego α jest równy
3
7
.Wówczas cosinus tego kąta jest równy: a)
4
7
6
Jack:
:::rysunek::: Wykaż, że suma odległości dowolnego punktu płaszczyzny od wierzchołków czworokąta wypukłego
9
DAGA:
2do potęgi −6 razy(2 do potegi6 podzielić na 2 do potęgi −4)
10
Sarmata:
Witam. Potrzebuje pomocy w czterech zadaniach.
6
krucz:
Z urny, w której znajdują się 4 kule białe i 5 czarnych,losujemy 2 kule.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
2
krzys:
jak rozbić to x
3
+1=0
2
madzia:
równanie x
3
+9x=0 a) nie ma pierwiatków
archiwum 440,
439