Wykaż, że...
Jatkos: Wykaż, że liczba n3+5n jest podzielna przez 6
27 mar 17:16
Jatkos: nikt nie potrafi? to możę chociaż wykazać że to jest podzielne przez 3, bo że jest podzielne
przez 2 to już wykazałem
27 mar 17:31
Grześ: spróbuj indykcyjnie może

1. Dla n=1
n
3+5n=6
2. Zakładamy, że:
n
3+5n=6k, dla k∊N
+
3. Sprawdzamy dla n+1:
(n+1)
3+5(n+1)=n
3+3n
2+3n+1+5n+5=n
3+5n+3n
2+3n+6=6k+3n
2+3n+6=
=6k+3(n
2+n+2)=6k+3[n(n+1)+2]
27 mar 17:42
Trivial:
Najszybciej zrobić to indukcją.
1. n0 = 1. 13 + 5*1 = 6 − OK.
2. ∀n ≥ n0, [6|n3+5n] ⇒ [6|(n+1)3+5(n+1)]; podzielne przez 6 ↓
(n+1)3+5(n+1) = n3 + 3n2 + 3n + 1 + 5n + 5 = n3+5n + 3n(n+1) + 6
podzielne przez 6 z założenia indukcyjnego ↑ ↑ podzielne przez 3 i 2
Zatem OK.
27 mar 17:43
Jatkos: Wielkie dzięki
27 mar 19:49
Jatkos: Wielkie dzięki
27 mar 19:50
Vax: Indukcyjnie nie jest najszybciej, można zauważyć, że
6 | n3+5n ⇔ 6|n3−n ⇔ 6|(n−1)n(n+1) co jest oczywiste, jako że w iloczynie 3 kolejnych liczb
całkowitych zawsze znajdzie się liczba podzielna przez 3 i przynajmniej jedna parzysta.
Pozdrawiam.
27 maj 22:43
ancymon: dokładnie tak jak Vax mówi, zresztą to jedyny liecalny sposób bo teoretycznie indukcji nie ma w
programie
27 maj 22:46