Promienie sloneczne padaja pod katem 18 stopni do powierzchni stawu. Oblicz dlugosc cienia,
ktory rzuca drzewo majace 18 m wysokosci i stojace nad brzegiem stawu.
| 18 | ||
sinus18= | ||
| x |
| 18 | ||
= 0,3249 = tgs 18 stopni.
| ||
| 55.4 |
| 18 | ||
tg18o = | ||
| x |
| 18 | 18 | |||
x = | = | ≈ 55,4 | ||
| tg18o | 0,3249 |
| 18 | ||
sin18o = | | |
| długości promieni |
Czy lódz zaglowa o dlugosci 18 m zmiesci sie w cienu tego drzewa? Kat miedzy woda a czubkiem
drzewa = 35 stopni
x= 25,9067
Jak dalej?