Jack:

Jak wyznaczyć punkt przecięcia się dwóch prostych ? Chociaż nie... Bo w zasadzie nie znam nawet
równania drugiej prostej xd.
Mam takie zadanie:
Dana jest prosta k o równaniu y=2x−1, prosta m o równaniu y=1 i punkt P(5,4).
a) wyznacz współrzędne punktów P1 P2, wiedząc, że P1 jest obrazem punktu P w symetrii osowej
względem prostej k, a P2 jest obrazem punktu P w symetrii osiowej względem prostej m.
b) Wyznacz punkty Q, S przecięcia prostej P1,P2 odpowiednio z prostą k i prostą m.
c) Wykaż, że spośród wszystkich tójkątów, których jednym z wierzchołków jest punkt P, drugim
wierzchołkiem jest punkt należący do prostej k, a trzecim punkt należący do prostej m,
najmniejszy obwód ma trójkąt PQS. (nad tym jeszcze nie myślałem, zależy mi najpierw na a,b
punktach, ale zrobiłem też rysunek do tego ).
Z rysunku to dam radę odczytać, ale jak to wyliczyć?
Bo jak dostanę jakieś ułamkowe liczby to się wyłożę...
27 mar 16:30
Jack: Tak patrzę teraz i...
Chyba punkt P1 i P2 jestem w stanie wyliczyć. No bo w sumie mogę policzyć odległość punktu P od
prostej m i od prostej k.
Wtedy powinienem dać radę wyliczyć punkty P1 i P2, tylko, że trzeba by je policzyć dla wektoru
przeciwnego, bo będą one szły pod kątem prostym obie... Dobrze myślę ?
27 mar 16:33
Jack: Proszę o pomoc...
27 mar 16:48
Jack: Kolejny raz odświeżam
27 mar 17:01
Tomek.Noah: Pomoge ale dopiero gdzies wieczorkiem uwazam ze jest zadanie do zrobienia wystarczy odswierzyc
pare wzorkow

Cierpliwosci
27 mar 17:23
Jack:
27 mar 17:51
Jack: okej, poczekam, nic innego mi nie pozostało.
27 mar 18:22
dero2005:
1) wyznaczasz punkt P
1
− prosta prostopadła do k i przechodząca przez punkt P
a = −
12
y = a(x−x
P)+y
P
y = −
12(x−5)+4
y = −
12x +
132
− punkt C przecięcia tej prostej z prostą k
−
12x +
132 = 2x−1
−x+13 = 4x−2
−x−4x = −2−13
−5x = −15
x = 3
y = 2x−1 = 6−1 = 5
C = (3, 5)
−liczymy punkt P
1
| | xP+xP1 | | yP+yP1 | |
C=( |
| , |
| ) = (3, 5)
|
| | 2 | | 2 | |
x
P1 = 1
y
P1 = 6
P
1( 1, 6)
2) wyznaczasz punkt P
2
− prosta prostopadla do m i przechodząca przez punkt P(5,4)
m, y = 1 prosta pozioma
x = 5 prosta pionowa
− punkt przecięcia prostych D
D = (5, 1)
− liczymy punkt P
2
| | xP+xP2 | | yP+yP2 | |
D = ( |
| , |
| ) = (5, 1)
|
| | 2 | | 2 | |
P
2 = (5, −2)
3) wyznaczamy prostą zawierającą odcinek |P
1P
2|
| | yP2−yP1 | | −2−6 | | −8 | |
a = |
| = |
| = |
| = −2
|
| | xP1−xP1 | | 5−1 | | 4 | |
y = a(x−x
P1)+y
P1
y = −2(x−1)+6
y = −2x + 8
4) wyznaczamy punkt Q przecięcia się z prostą k
−2x+8 = 2x−1
−2x−2x = −1−8
−4x = −9
x =
94
y = −2*
94+8 =
144
Q = (
94 ,
144)
5) wyznaczamy punkt S przecięcia z prostą m
y = 1
y = −2x+8
−2x+8 = 1
−2x = 1−8
−2x = −7
x =
72
y = 1
S=(
72 , 1)
27 mar 19:08
Jack: Dziękuję
27 mar 19:45