...pociag
meg: Pociąg o długości 500m jadący ze stałą predkoscią 48km/h przejezdza przez tunel. Od momentu
wjazdu lokomotywy do tunelu do momentu opuszczenia go przez ostatni wagon pociągu upływa
2,5minuty. oblicz długośc tunelu.
27 mar 15:00
meg: 
27 mar 18:49
hwdtel i zuzia:
Myślę,że tunel ma trzy długości pociągu
27 mar 19:24
Eta:
Myśleć, to za mało, trzeba to wykazać

x −−− dł. tunelu, x >0
s= v*t
500m= 0,5 km
s= x+0,5 km
x+0,5= 2 => x= 1,5 km = 1 500 m
27 mar 19:34
dero2005:
v = 48 km/h = 800 m/min
S = x+500 m
t = 2,5 min
S = v*t
x+500 = 800*2,5
x+500 = 2000
x = 2000− 500 = 1500 m
tunel ma 1500 m długości
27 mar 19:39
meg: Dziękuję Wam bardzo!

Nie zrobiłabym tego bez Was napewno! Dziękuję!
27 mar 19:54