rachunek prawdopodobieństwa
wiki: Mam kłopot z takim zadaniem:
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w trzech rzutach symetryczną kostką do gry suma kwadratów
liczb uzyskanych oczek będzie podzielna przez 3.
Błagam o pomoc.
27 mar 14:49
Godzio:
Najpierw może ustal jakie to muszą być liczby, 3 parzyste, 3 nieparzyste, 2 p i 1 np lub 2 np i
1 p

Jak to ustalisz to pomogę
27 mar 14:50
wiki: 3 parzyste to: 2 2 2, 2 2 4, 2 4 4, 4 4 4, 4 6 6 , 6 6 6
3 nieparzyste to: 1 1 1, 1 1 5, 1 5 5, 3 3 3, 5 5 5.
Czy o to chodzi ?
27 mar 15:10
Godzio:
No niekoniecznie, czekaj spróbuje to rozpisać
27 mar 15:12
Sabin:
To będą takie trzy liczby, których kwadrat przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1 lub takie 3
których kwadrat przy dzieleniu przez 3 daje resztę 0.
27 mar 15:18
Grześ: a jesli są dwie z resztą 2 a jedna z resztą 1

Też wtedy to pasuje
27 mar 15:19
Sabin:
nie baudzo, bo wtedy suma reszt = 5, a poza tym wśród 1−6 nie ma takiej liczby której kwadrat/3
da resztę 2.
27 mar 15:20
Godzio :
Suma kwadratów 3 liczb będzie podzielna przez 3 gdy wszystkie będą się dzielić przez 3 lub
wszystkie nie dzielą się przez 3 − wtedy daję reszty których suma jest podzielna przez 3:
Takie liczby są postaci: 3k + 1 lub 3k + 2
(3k + 1)2 = 9k2 + 6k + 1 = 3(3k2 + 2k) + 1 −− daje resztę 1
(3k + 2)2 = 9k2 + 12k + 4 = 3(3k2 + 4k + 1) + 1 −− daje resztę 1
Suma 3 takich liczb które dają resztę jeden da liczbę podzielną przez 3.
Mamy kombinację: {3,6} lub {1,2,4,5}
|A| = 2 * 2 * 2 + 4 * 4 * 4 = ...
|Ω| = 63
27 mar 15:23
wiki: Skomplikowane to, ale przemyślę sobie powoli. Na razie bardzo dziękuję Ci Godzio (także
Sabin).
27 mar 15:29