matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria - gdzie jest blad?
Cinu:
oblicz |AC|
|h|
h
= tgα >> x=
|x|
tgα
h
tgβ
=tgβ >> x=−
+80
80−x
h
Wszystkie obliczenia wykonalem , blad mi wychodzi odnoscie x, przy wzorze tgα.
h
Gdy x=
⇒ x<0
tgα
tgα
Gdy x=
⇒ x>0 , wynik wychodzi prawidłowy
h
Gdzie jest blad przy wyprowadzaniu wzorów?
27 mar 16:34