Chemia
Grześ: Oto rozwiązanie zadań na chemię. Dla Ciebie, Oluś

1. Stężenie procentowe 0,03−molowego roztworu KCl(chlorku potasu) wynosi....
Mamy podane stężenie molowe:
Wg mnie gęstość roztworu jest praktycznie porównywalna z gęstością wody, wiec przyjmujemy, że:
1 dm
3 tego roztworu ma masę 1000g
Wiemy, że substancją rozpuszczoną jest KCl, więc liczymy jej masę molową:
Czyli teraz policzmy masę substancji:
| | g | |
ms=0,03mol*74,5 |
| =2,235 g |
| | mol | |
Czyli ostatecznie:
| | 2,235g | |
Cp= |
| *100%≈0,224 % |
| | 1000g | |
27 mar 15:28
Grześ: 2. Do 300 g 10% roztworu węglanu sodu dodano 300 g 15% roztworu tej samej soli.
Stężenie tak otrzymanej soli wynosi...
Najpierw wypiszmy dane, czyli:
C
p1=10% m
r1=300g
C
p2=15% m
r2=300g
Czyli policzmy teraz masy substancji danych roztworów, czyli m
s1 i m
s2
| | 300g | |
ms1=300g*10%= |
| =30g |
| | 10 | |
| | 300g*15 | |
ms2=300g*15%= |
| =45g |
| | 100 | |
Teraz mieszamy dwa roztwory, więc wystarczy dodać masy substancji i oddzielnie masy roztworów:
m
s=30+45=75g
m
r=300+300=600g
Czyli:
| | 75g | | 75 | | 25 | |
Cp= |
| *100%= |
| %= |
| %=12,5 % |
| | 600g | | 6 | | 2 | |
27 mar 15:38
Grześ: 3. W 50cm
3 roztworu rozpuszczone są 4g wodorotlenku sodu. Stężenie molowe wynosi...
Najpierw:
V=50cm
3=0,05dm
3
Teraz policzymy masę molową tego wodorotlenku:
Czyli teraz policzymy ilość cząsteczek:
Teraz tylko wystarczy skorzystać ze wzoru na stężenie:
| | N | | 0,1 | | mol | |
Cm= |
| = |
| =2 |
| |
| | V | | 0,05 | | dm3 | |
27 mar 15:42
Grześ: 5. 50 Na
2O wprowadzono do wody, uzyskując 0,5 dm
3 roztworu
Doszło tutaj do reakcji w wodzie:
Na
2O + H
2O = 2NaOH
Teraz policzymy stosunek molowy 1:1:2
Przeliczymy masę Na
2O na jego ilość:
Czyli:
Teraz korzystamy ze stosunku molowego i wychodzi nam, że powstaje 1,6 mol NaOH
Teraz tylko podstawić do wzoru:
| | 1,6mol | | mol | |
Cm= |
| =3,2 |
| |
| | 0,5dm3 | | dm3 | |
27 mar 17:07