Przekątna kwadratu, równanie okręgu i zbiór nierówności
Sarmata: Witam.
Potrzebuje pomocy w czterech zadaniach.
1. Przekątna kwadratu ma długość 4. O ile procent wzrośnie pole kwadratu jeśli długość
przekątnej zwiększymy o 40%?
2. Znajdź równanieokręgu o środku w punkcie P= (−1;1) stycznego do prostej o równaniu x=−2
3. Zbiorem rozwiązań nierówności −(x−5)(x+6)≥0 jest ?
Prosiłbym o wyjaśnienie jak dojść do rozwiązania.
4. Stosunek długości boków trójkąta może być równy:
A: 1:3:2
B: 2:5:7
C.7:5:3
D.4:5:1
I tutaj potrzebne uzasadnienie
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
27 mar 11:38
ICSP:

zielony − prosta x = −2
czerwony − środek okręgu
niebieski promień okręgu czyli odległość między prostą a punktem. Na oko widać że jest równy 1
(x+1)
2 + (y−1)
2 = 1
27 mar 11:43
ICSP:

−(x−5)(x+6)≥0
1. Liczę miejsca zerowe:
−(x−5)(x+6) = 0 ⇔ x = 5 v x = −6
2. Zaznaczam te punkty na osi liczbowej i rysuję przybliżony wykres. Pamiętam o tym że
współczynnik a jest <0 czyli parabola ma ramiona skierowane w dól
Wiem że rysunek nie jest jakimś arcydziełem ale nie umiem rysować ładnie paraboli. Niebieski to
wykres paraboli a czerwony rozwiązanie Zauważ że czerwone kropki są również na miejscach
zerowych.
27 mar 11:49
ICSP: Trójkąt możemy zbudować wtedy kiedy suma dwóch krótszych boków jest większa od boku
największego.
1:3:2
1 + 2 = 3
3 >3 − jest to sprzeczne czyli trójkąt nie może mieć takiego stosunku boków.
2:5:7
2+5 = 7
7>7 − znowu sprzeczność . Robisz dalej tak samo.
27 mar 11:50
Sarmata: Wow, dzięki. Jesteś wielki

A dałbyś radę jeszcze z tym pierwszym?
27 mar 11:53
ICSP: | | d2 | |
Każdy kwadrat jest rombem: P = |
| |
| | 2 | |
d
1 = 4
d
2 = 1,4 * 4 = 5,6
P
1 = 8
P
2 = 15,68
27 mar 11:54
Sarmata: Kurcze, problem w tym że nie miałem takiego wzoru na lekcji i zaraz może się przyczepić.
27 mar 11:57
ICSP: a wzór na przekątną kwadratu miałeś?
27 mar 11:59
Sarmata: tak, a√2
27 mar 13:49
Sarmata: a więc jak wykorzystać do tego pierwszego wzór na przekątną?
27 mar 13:54
Sabin:
a√2 = 4
wyliczasz a, wyliczasz pole potem zwiększasz o 40% przekątną, czyli b√2 = 4*1,4, wyliczasz b,
wyliczasz nowe pole, liczysz stosunek
27 mar 14:00