równanie
maturzysta: Mam pytanie odnośnie równania:
4sin2x + 9tgx = 10cosx
Czy takie rozwiązanie mogłoby być?:
| | 9sinx | |
8sinxcosx + |
| = 10cosx |
| | cosx | |
| 8sinxcos2x + 9sinx − 10cos2x | |
| = 0 |
| cosx | |
| 8sinx * cos2x + 9sinx − 10 + 10sin2x | |
| = 0 |
| cosx | |
| sinx(8cos2x + 9 − 10 + 10sin) | | π | |
| = 0 /* cosx Z: cosx≠0 ⇒ x≠ |
| + 2kπ |
| cosx | | 2 | |
sinx(8 − 8sin
2x + 9 − 10 + 10sin) = 0
1. sinx = 0
2. −8sin
2x + 10sinx + 7 = 0
t = sinx, t∊<−1,1>
−8t
2 + 10t + 7 = 0
√Δ = 18
| | −10 − 18 | | 28 | |
t1 = |
| = |
| ∉ <−1,1> |
| | −16 | | 16 | |
I tak dalej
można tak rozwiązać to równanie?
26 mar 14:15
maturzysta: Odpisze ktoś?
26 mar 14:28
maturzysta: Podbijam
26 mar 14:44
Adam: pięknie chłopie. Matura jest Twoja !
26 mar 14:47
maturzysta: Maturę to ja piszę za rok
26 mar 14:47
Ajtek: | 8sinx * cos2x + 9sinx − 10 + 10sin2x | |
| =0
|
| cosx | |
| sinx(8cos2x + 9 − 10 + 10sin) | |
| =0
|
| cosx | |
A mi to przejście się nie podoba.
26 mar 15:45
maturzysta: sorki
Tam powinno być:
| 8sinx * cos2x + 9sinx − 10 + 10sin2x | |
| = 0 |
| cosx | |
zapomniałem " /\ " dać
26 mar 15:55
maturzysta: Jeszcze raz sorki − nie zauważyłem 10 ze nie ma sinusa czyli nie możemy wyłączyć ale chyba
można zrobić:
| 8sinx * (1 − sin2x) + 9sinx − 10(1 − sin2x) | |
| = |
| cosx | |
| 8sinx − 8sin3x + 9sinx − 10 − 10sin2x | |
| = |
| cosx | |
| −8sin3x − 10sin2x + 17sinx − 10 | |
| = |
| cosx | |
I potem robimy podobnie tak jak poprzednim razem t = sinx, otrzymamy wielomian i z nim się
męczymy. Może tak być?
26 mar 16:04
Ajtek: Coś w tym stylu, tylko założenie, że cosx≠0
26 mar 16:11
maturzysta: Tak napisałem

"jak poprzednim"
26 mar 16:13
Ajtek: Ja tak profilaktycznie

.
26 mar 16:21
zamgogs: Ja zrobiłem podobnie tylko że z wielomianem i wyszło sinx=1/2 sinx=2 sinx=1.25 czyli
rozwiązanie to 30 stopni..
27 mar 14:16