wartość bezwzględna
luk18: Zapisz bez wartości bezwzględnej:
f(x)= l12x − 2I + I32x − 3I − 5
nie wiem czy mam opuścić nawiasy ze zmianą znaku czy bez zmiany...? Proszę o szybką odp.
27 mar 19:45
Adam G.: i tak i tak...
Rozbijasz to na dwa przypadki. Jeden dla
x≥0 a drugi dla x<0
W jednym będzie zmiana znaku w drugim nie. I tyle.
27 mar 19:46
ICSP: Adam nie na dwa przypadki tylko na trzy.
27 mar 19:48
luk18: no własnie też się zastanawiam... czy na 2 czy na 3...
27 mar 19:50
ICSP: na 3
Przyrównujesz wartości bezwzględne do 0
| 1 | |
| x − 2 = 0 ⇔ x = 4 W tym miejscu wartosc bezwzględna zmienia znak |
| 2 | |
| 3 | |
| x − 3 = 0 ⇔ x = 2 W tym miejscu wartość bezwzględna zmienia znak. |
| 2 | |
1. x∊ (−
∞;2)
2. x∊ <2;4)
3. x ∊ <4;+
∞)
Sprawdx jeszcze przedziały domknięte i otwarte bo tutaj zazwyczaj się mylę.
27 mar 19:54
luk18: chyba masz rację...
27 mar 19:59