tekstowe
Paula: Pan Adam pozyczył od pana Pawła pewną kwotę pieniędzy, którą miał spłacić w 18 nisko
oprocentowanych ratach. Pierwsza rata wynosiła 420 zł, a każda kolejna była o 20 zł mniejsza
od poprzedniej. Jaka była wysokość ostatniej raty? Jaką kwotę pożyczył pan Adam?
27 mar 19:19
mcolka: Mamy tu do czynienia z ciagiem arytmetycznym , w którym a1 = 420 a r+ −20.
osiemnasta rata to osiemnasty wyraz ciagu.
a(18) a−1 +17*r
a(18)420 +17 *(−20) = 420 −340 =80
Pan Adam odda sumę osiemnastu wyrazów ciagu
S(18) = (420+80) :2 * 18= 250 *18 = 4500
Pan Adam odda więc 4500zł.
27 mar 20:32