równanie z parametrem
wiki: Bardzo proszę o pomoc.
Dla jakiego parametru m równanie: x4 + mx2 + m + 2 = 0
ma 4 różne pierwiastki?
27 mar 14:42
Godzio:
x2 = t
t2 + mt + m + 2 = 0
Δ > 0
t1t2 > 0
t1 + t2 > 0
część wspólna i masz rozwiązanie
27 mar 14:44
wiki: Dzięki Godzio, a mógłbyś mi dodać słówko wyjaśnienia, dlaczego takie warunki (tylko Δ
rozumiem). Proszę.
27 mar 14:53
Godzio:
x2 = t więc t jest dodatnie zawsze
4 pierwiastki będą tylko wtedy gdy równanie t2 + mt + m + 2 będzie miało 2 dodatnie
pierwiastki, bo dla ujemnych będzie to sprzeczność np. t = −1 −− i trzeba odrzucić bo t jest
większe od zera
27 mar 14:55
wiki: ok, wszystko już jasne. Wielkie dzięki, Godzio.
27 mar 15:17