Funkcja kwadratowa
Kuba: POMOCY!
Dla jakich wartości parametru m równanie x
2−(m−5)x+m
2−6m+5=0
Proszę o wytłumaczenie
27 mar 16:50
Godzio:
hmmm ciężke zadanie, dla jakich wartości parametru m równanie ...
27 mar 17:06
Kuba: Wiem że ciężkie, dlatego liczyłem na waszą pomoc
27 mar 17:12
Godzio:
Trochę ironicznie to napisałem

, chodziło mi o to żebyś podał całe polecenie
27 mar 17:14
Kuba: ... ma dwa pierwiastki różnych znaków.
I sory, debil ze mnie
27 mar 17:17
Godzio:
Warunki:
Δ > 0 −− 2 różne pierwiastki
x1 * x2 < 0 −− różnych znaków
Δ = (m − 5)2 − 4(m2 − 6m + 5) = m2 − 10m + 25 − 4m2 + 24m − 20 = −3m2 + 14m + 5 > 0 −−
dokończ
x1 * x2 = m2 − 6m + 5 < 0 −− dokończ
I część wspólna
27 mar 17:21
Kuba: Dzięki, już kminie
27 mar 17:26