Usuń niewymierność z mianownika
Pablo:
Jak usunąć niewymierność z mianownika
27 mar 13:35
Jack: | √3 | | 4−2√3 | |
| * |
| =... dokończ sobie |
| 4+2√3 | | 4−2√3 | |
27 mar 13:44
Pablo: Tak to bedzie
| √3 | | 4−2√3 | | 4√3−2√9 | | 4√3−6 | |
| * |
| = |
| = |
| = √3−6 |
| 4+2√3 | | 4−2√3 | | 16−12 | | 4 | |
27 mar 13:53
Edek: Prawie...
| 4√3−6 | | 2√3−3 | |
| = |
| . Nie wolno skrócić Twoim sposobem. |
| 4 | | 2 | |
27 mar 14:01
krzys: prawidłowo to
√3−1,5
27 mar 14:04
krzys: prawie edek
27 mar 14:05
Pablo: czyli to jest wynik koncowy
27 mar 14:06
krzys: √3−1,5
27 mar 14:07
Jack: krzyś... zauważ, że napisałeś to samo. Poza tym źle się liczy na ułamkach dziesiętnych. Zależy
jakie masz też równie. Nie wiem co on tam ma dalej zrobić. Tak czy inaczej rozwiązanie Edka
jest jak najbardziej poprawne
27 mar 14:08
Sabin: Tak, wynik który podałeś to wynik końcowy.
27 mar 14:08
Jack: Zresztą polecenie brzmiało : Usuń niewymierność, a nie sprowadź do najprostszej postaci.
27 mar 14:10
Pablo: czyli tak ma wygladac cale zadanie prawidlowo rozwiazane
| √3 | | √3 | | 4−2√3 | | 4√3−2√9 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| 4+2√3 | | 4+2√3 | | 4−2√3 | | 16−12 | |
| | 4√3−6 | | 2√3−3 | |
= |
| = |
| = √3−1,5 |
| | 4 | | 2 | |
27 mar 14:14
Jack: Jest dobrze zrobione
27 mar 14:16