wzór
Katarzyna: proszę o napisanie mi co to za wzór został wykorzystany w tym zadaniu
Dane sa punkty A=(2,1) i B=(5,2). Na prostej o rownaniu x−y−1=0 wyznacz taki punkt M, aby pole
trojkata MAB bylo rowne 5
koro punkt M leży na prostej x − y − 1 = 0 to jego wsp. można zapisać M = (x ; x − 1) ,
następnie korzystając z wzoru na pole trójkąta otrzymujemy równanie:
| | 1 | |
5 = |
| |(5−2)(x − 1 − 1) − (2 − 1)(x − 2)| ⇒ 10 = | 3(x − 2) − x + 2| ⇒10 = |2x − 4| ⇒ 10 = |
| | 2 | |
2x − 4l ub −10 = 2x − 4⇒ x = 7 lub x = −3 − tak więc : M=(7;6) lub M=(−3;−4) − szukany punkt