Trygo
Dawid:
tgα=23, α∊(π;32π), oblicz sin(2α+54π)
moze ktos napisac jak sie to oblicza?
27 mar 19:43
Dawid: up
27 mar 19:46
Dawid: up
27 mar 19:48
Adam G.: | | 5 | |
sin(2α+ |
| π} oblicz ze wzoru : sin(α+β)=sinαcosβ+cosαsinβ |
| | 4 | |
27 mar 19:49
Dawid: ale jak ?
27 mar 19:50
Dawid: bo wiem ze musze dzialac na tych wzorach z funkcji sumy i roznicy katow
27 mar 19:51
ICSP: α = 2a
co do pierwszego:
W III ćwiartce układu współrzędnych:
sin <0
cos <0
tg >0
ctg >0
Pamiętaj o tych założeniach i wylicz te wartości.
27 mar 19:51
Dawid: kurde dalej nie wiem ocb.
α=2a ? skad sie to wzielo ? i co mam brac za a ?
β=225o
27 mar 19:57
ICSP: sin(
α+
β) = sinαcosβ+cosαsinβ
α = 2α
27 mar 19:58
Dawid: potrafie z tego tg obliczyc i sin i cos cwiartki tez znam i wiem ze musze znaki zmieniac alre
nie rozumiem tego dalej..
27 mar 19:58
Dawid: no ok tylko jak ja mam cos do tego podstawic ? bo wczesniej w tego typu zadaniach mialem
sin(α−β) i podany sinα i cosβ np to wiem juz jak to liczyc ale tego nie wiem
27 mar 20:00
ICSP: czego nie rozumiesz dalej?
27 mar 20:05
Dawid: sin(α+β)=sinαcosβ+cosαsinβ nie rozumiem co mam tu podstawic zeby uzyskac wynik
sinα wyszedl mi 2√1313)
cos α zaraz policze tylko co z tym dalej nie wiem ...
27 mar 20:07
Dawid: cosα wyszedl √5213
27 mar 20:09
ICSP: | | 5 | | 5 | | 5 | |
sin(2α + |
| π) = sin2αcos |
| π + cos2αsin |
| π |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
27 mar 20:09
Dawid: czyli 2√1313
27 mar 20:10
adrian: więc tak
czyli sinα=2
cosα=3
sin2α= sinα*sinα+sinα*sinα=2sin
2α=2*2
2=2*4=8
| | 5 | |
sinus |
| π odczytaj z wykresu |
| | 4 | |
no i znajac wartosci mozesz sobie podstawic pod wzor na sinα+β
27 mar 20:10
ICSP: aa to jest jedno i to samo zadanie?
Nie dwa oddzielne przykłady?
27 mar 20:11
adrian: przepraszam pomylilem sie z wzorem na sin2α
27 mar 20:11
ICSP: Adrian ale dowaliłeś


sinα > 1
cosα> 1
27 mar 20:12
adrian: wzor na sin2α to nie 2sinα tylko 2sinαcosα
27 mar 20:12
Dawid: sin2α i cos2α z funkji podwojonego konta jak sie domyslam a sin5/4 i cos5/4 z wzorow
redukcyjnych ?
27 mar 20:13
adrian: faktycznie

, wystarczy zmienic znak
27 mar 20:14
Dawid: sinα nie powino sie czasem liczyc z wlasnosci ?
27 mar 20:16
ICSP: są dwa sposoby
I rysujesz sobie trójkąt zaznaczasz na nim kąt alfa i odpowiednie długości boków liczysz
przeciwprostokątna i resztę własności sobie dopisujesz
II Układasz układ równań z tg oraz jedynki trygonometrycznej.
27 mar 20:17
Dawid: tzn
{
23*cos=sin
<
{sin
2+cos
2=1





?
27 mar 20:18
Dawid: no bo kolega napisal ze sin w 2 cos3 co wg mnie jest totalna bzdura ..
27 mar 20:18
Dawid: sinα=2 cosα=3
27 mar 20:19
Dawid: *
27 mar 20:19
ICSP: sinα = 2

Dawno czegoś takiego nie słyszałem. Sinus i cosinus są funkcjami które przyjmują
wartości od <−1;1>
27 mar 20:22
Dawid:
"adrian: więc tak
2
tgα=
3
sinα
tgα=
cosα
czyli sinα=2
cosα=3
sin2α= sinα*sinα+sinα*sinα=2sin2α=2*22=2*4=8
5
sinus
π odczytaj z wykresu
4
no i znajac wartosci mozesz sobie podstawic pod wzor na sinα+β"
to nie moja wypowiedz

tylko mowie ze on tak napisal
27 mar 20:23
ICSP: Wiem pomylił sie i tyle.
27 mar 20:24
Dawid: ok dzieki wielkie za pomoc

a jak w ogole z kompem? dziala juz wszystko?
27 mar 20:26
ICSP: Po reinstalu już ładnie chodzi

Co prawda było parę kłopotów:
1. mam dwa Windowsy Xp na kompie
2. Sterowniki nie chciały sie zainstalować − cały czas w połowie instalacji komp się resetował
3. Ogólnie podczas instalacji nikomu nieznane okna mi wyskakiwały
4. Komputer przestawiony na ruszanie z dysku rusza z płyty

To tylko niektóre.
27 mar 20:28
Dawid: to nie zrobiles na nowo partycji i ich nie sformatowales ?
27 mar 20:31
Dawid: to nie skasowales partycji nie zrobiles na nowo i nie sformatowales ?
27 mar 20:32
ICSP: To znaczy reinstal partycji C na której mam Windowsa.
27 mar 20:32
Dawid: kurde myslaem ze sie nie wyslalo xD
27 mar 20:32
Dawid: to jakim cudem masz dwa widowsy ?
27 mar 20:33
Dawid: zreszta wazne ze dziala xD
27 mar 20:33
ICSP: To proste. Musiałem dwa reinstale zrobić. Tzn. sam mi dwa reinstale zrobił

27 mar 20:34