Zadanko z prawdopodobieństwa
Grześ: Witam wszystkich forumowiczów! Chciałem się zwrócić o pomoc. Chodzi mi tylko o same wskazówki,
jak rozwiązać pewne zadanie z prawdopodobieństwa.
Oto one:
Liczby 1,2,3... n, gdzie n≥3, losowo ustawiamy w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
C: Iloczyn kazdej pary sąsiednich wyrazów tego ciągu jest liczbą parzystą.
Ma ktoś pomysł jak wyznaczyć w ogóle moc zbioru
26 mar 20:39
Grześ: Czy dobrze myślę, że jedyną możliwościa jest tutaj:
n− nieparzysta
p− parzysta
Ustawienie w ciągu: p,n,p,n,p etc

Bo jeśli w pewnym miejscu wyszłoby: p,n,p,p,n,n, to pewna para by nie spełniała warunku?
Czy dobrze myślę
26 mar 20:46
Godzio:
(p),(p lub np), (p) , (p lub np) , ...
(p lub np) , (p) , (p lub np) , (p) ...
Takie są ustawienia
26 mar 20:49
Grześ: Czy jest ktoś, kto mógłby potwierdzić lub poprawić mój tok rozumowania?
26 mar 20:49
Grześ: Ahaaa... ale słuchaj Godziu.. mnie chodzi o taką sytuacje, że dobra.. ustawimy w pewnym miejscu
obok siebie:
p , p , to wg mnie będzie istnieć tak czy tak pewne miejsce, gdzie obok siebie będą dwie
nieparzyste.
Dobrze myślę
26 mar 20:51
Godzio:
A zgadza się, wydawało mi się że losujemy, a nie ustawiamy losowo, w takim jest tak jak myślisz
26 mar 20:53
Grześ: Czyli dobrze myślę, tylko teraz myślę, że będą chyba dwa ciągu, bo może być:
n,p,n,p,...,n,p
Albo
p,n,p,n...p,n
I teraz spróbuję zapisać jakoś moc tego zdarzenia
26 mar 20:55
Grześ: | | n | | n | |
Mamy n liczb, czyli |
| parzystych, |
| nieparzystych |
| | 2 | | 2 | |
Dobrze myslę
26 mar 20:57
Grześ: Tylko teraz jak możesz, to pomóż mi, czy da radę jakoś skrócić to wyrażenie, bo:
|Ω|=n!
| | |C| | |
P(C)= |
| =.... da radę jakos prosto zapisać  |
| | |Ω| | |
26 mar 20:58
Godzio:
| | n | | n | |
No ale czekaj, nie koniecznie musi być |
| parzystych i |
| nieparzystych |
| | 2 | | 2 | |
26 mar 21:00
26 mar 21:01
26 mar 21:02
Grześ: "podłoga" byłaby dla liczb parzystych, czyli największa całkowita część
A "sufit" dla liczb nieparzystych, czyli najbliższej wyższej liczby całkowitej
26 mar 21:03
Godzio :
Kojarze kojarze, ale to w czymś to pomoże ?
26 mar 21:04
Grześ: Wg mnie tak, bo jeśli rozpoczynamy od 1, to np. dla n=5, mamy trzy liczby nieparzyste
Czyli wzór by się zgadzał, bo "sufit" dla 2,5 byłby 3
26 mar 21:06
Grześ:
26 mar 21:06
Godzio :
To teraz zapisz to tak żeby się coś skróciło
26 mar 21:13
Grześ: no właśnie o to chodzi, że nie da rady chyba skrócić i myslałem, że może lepiej rozbić na dwa
przypadki, czyli dla:
n parzystego
n nieparzystego
Wtedy może cokolwiek się skróci
26 mar 21:14
Godzio : też to nic nie da
26 mar 21:15
Grześ: 1
∧
Dla n=2k, gdzie k≥2:
|Ω|=(2k)!
|C|=k!*k!*2
2
∧
Dla n=2k−1, gdzie k≥2:
|Ω|=(2k−1)!
|C|=k!*(k+1)!*2
| | (k!)2*(k+1)*2*(2k−1) | |
P(C)= |
| |
| | (2k)! | |
Przeanalizujesz
26 mar 21:20
Grześ: | | 1 | | 2k−1 | |
Teraz przypadki razem dać, bo zamieniłem |
| na |
| |
| | (2k−1)! | | (2k)! | |
26 mar 21:20
Grześ: Na kartce zobaczę, czy po wspólnym ułamku i próbie wyciągnięcia czegoś, to coś da
26 mar 21:21
Godzio : Ale dlaczego właściwie mnożysz przez 2 przy nieparzystej ilości ?
w tym drugim przypadku 2k + 1 jest, a nie 2k − 1
26 mar 21:22
Grześ: dałem 2k−1, żeby złapało dla n≥2, to to samo
26 mar 21:23
Grześ: dla k≥2
26 mar 21:23
Grześ: Kurdeee... no fakt znowu utrudnienie.... bo jest nieparzysta ilość liczb.... kurde... nie mam
już chyba siły
26 mar 21:24
Godzio :
Proponuję odłożyć na później
26 mar 21:25
Grześ: aaa.... dla nieparzystej bedzie bez mnożenia przez 2... bo odwrotnie nie da rady.... a w
parzystej ilości da radę...
Już wiem.. próbuje na kartce z tym cos zrobić
26 mar 21:25
6: a masz jakiś wynik do zadania
26 mar 21:26
Grześ: właśnie o to chodzi, że to jest zadanie, które nie ma rozwiązania...
26 mar 21:28
Grześ: nie ma podanego rozwiązania... może ma ktoś w ogóle inny lepszy pomysł na prostsze rozpatrzenie
tego ciągu liczb

Po wykonaniu działań została mi taka postać:
| | (k!)2(2k2+k+1) | |
P(C)= |
| |
| | (2k)! | |
26 mar 21:30
26 mar 21:38
Grześ: podbijam kochani forumowicze..
26 mar 21:47
Grześ: to jutro może da radę dokończyć to zadanie

Dobranoc wszystkim
26 mar 22:00
Trivial:
|Ω| = n!
Iloczyn parzysty, gdy:
p*p, p*n, n*p
Nieparzysty, gdy:
n*n
Przypadek pierwszy: n − parzyste, wtedy mamy taką samą liczbę elementów parzystych i
nieparzystych, a zatem jedyną opcją jest ustawienie 'na przemian'.
| | n | | n | |
Tworzymy parę (p,n) lub (n, p). Możliwości jest 2!*( |
| )! − mamy |
| możliwych miejsc |
| | 2 | | 2 | |
do wyboru dla pierwszej pary.
| | n | | n | | n−2 | | n−4 | | 1 | | n!! | |
|C| = 2!*( |
| )! = 2* |
| * |
| * |
| *...* |
| = 2* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2n/2 | |
Przypadek drugi: n − nieparzyste, wtedy liczb nieparzystych jest o jedną więcej niż parzystych.
Wybieramy jeden z elementów nieparzystych, który będzie na samym początku lub na samym końcu.
| | n+1 | | n+1 | |
Elementów nieparzystych jest |
| , czyli mamy 2* |
| = n+1 możliwości dla tego |
| | 2 | | 2 | |
elementu. Teraz liczb parzystych jest tyle samo co liczb nieparzystych, a zatem mamy
| | n−1 | |
2!*( |
| )! możliwości ustawienia pozostałych elementów. |
| | 2 | |
| | n−1 | | (n+1)!! | |
|C| = (n+1)*2!*( |
| )! = 4* |
| . |
| | 2 | | 2(n+1)/2 | |
Nie mam pojęcia, czy dobrze to rozwiązałem.
26 mar 22:47
Grześ: podoba mi się Twoje rozwiązanie, jest dobre, tylko zastanawiam się czemu masz tylko
| | n | | n | |
2!*( |
| )!, bo to jest tylko kombinacja pary, a teraz można ją jeszcze ustawić na |
| |
| | 2 | | 2 | |
miejscach, więc wg mnie powinno być:
Tak samo w drugim przypadku
27 mar 12:52
Trivial:
Ewentualnie można rozważyć inny model.
Niech poszczególne liczby mają atrybut: 0 jeśli nieparzyste, 1 jeśli parzyste.
|Ω| = 2
n, bo tyle jest ciągów binarnych o długości n.
Jeżeli n − parzyste, to mamy do wyboru dwa ciągi:
C = {(1, 0, 1, 0, 1, 0, ..., 1, 0), (0, 1, 0, 1, 0, 1, ..., 0, 1)}
|C| = 2
Jeżeli n − nieparzyste, to mamy do wyboru tylko jeden ciąg:
C = {(0, 1, 0, 1, ..., 0, 1, 0)}
|C| = 1
Być może dobrze.
27 mar 15:51
Grześ: Dobra.. yy... mysle, że chyba dam spokój temu zadaniu. Zaraz napiszę rozwiązanie paru innych
podobnych i sprawdzisz, czy dobrze zrobione, jeśli możesz

27 mar 15:55
Trivial: Jednak jest źle Ω wyznaczona, bo mamy do dyspozycji pewną ilość jedynek i pewną ilość zer...
Ale wystarczy poprawić omegę i będzie ok.
27 mar 15:56
Grześ: Liczby 1,2,3.... n , gdzie n≥3, losoow ustawiamy w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A: Liczba "n" nie będzie ostatnim wyrazem tego ciągu:
Czyli:
|Ω|=n!
|A|=(n−1)*(n−1)!
| | (n−1)*(n−1)! | | n−1 | |
PA= |
| = |
| |
| | n! | | n | |
B: liczby 1,2,3 występują obok siebie w kolejności wzrastania:
|Ω|=n!
|B|=(n−2)*(n−3)!=(n−2)!
Jak myślisz dobrze zrobione

Bo właśnie zdarzenie C jest z tego zadania i tylko ono sprawiło trudności
27 mar 15:59
Trivial: Raczej dobrze.

Zaraz wymyślę to C.
27 mar 16:01
Grześ: A tak na marginesie, to ćwiczę właśnie zadania takie na konkurs na AGH.

Było podobne na II etapie i tamte zdarzenia był spoko do przeliczenia
27 mar 16:02
Trivial: Na co się wybierasz?
27 mar 16:03
Grześ: hehe... no właśnie jeszcze nie wiem, ale będę miał rok czasu, by się zastanowić. Narazie
próbuję swych sił i mam tydzień czasu do etapu finałowego
27 mar 16:04
Trivial:
Być może
| | | |
|Ω| = | , gdy n − nieparzyste.  |
| | |
27 mar 16:11
Trivial:
Działa dla n=3.
27 mar 16:14
Grześ: Hehe... ja już nie wiem w końcu.. to są zadania z zeszłych lat i nie ma w ogóle rozwiązań do
nich...
Mniej więcej wiedziałbym teraz jak ten przypadek rozwiązać, ale wątpię czy się by powtórzył.
Mam jeszcze parę podobnych zadań.
Oczywiście dziękuję za dotychczasową pomoc.

Za parę minut wrzucę nastepne
27 mar 16:17
27 mar 16:18
Grześ: szczerze to nie wpisywałem i nie szukałem, więc serdecznie dzięki.
Gośc przedstawił tam identyczny sposób w jaki ja to zadanie rozwiązałem

A więc dobrze myślałem
27 mar 16:25