...
Kasia: rozwiąż równanie
x3+3x2+x+3=0
rozwiąż nierówność:
x2−x+5>0
27 mar 19:31
Natalia: x2(x+3)+(x+3)=0
(x+3)(x2+1)=0
x=−3 x2=−1
x=1 lub x =−1
27 mar 19:37
Natalia: x2−x+5=0
Δ=−1−4*1*5=−25 nie ma pierwiastków
27 mar 19:38
Eta:
To nieprawda!
x= −3 bo x
2+1 ≠0
odp: x= −3 −−−− to jedyne rozwiązanie w zb. R
27 mar 19:38
morfepl: 
x=1 lub x=−1 nie są rozwiązaniami tego równania, gdyż nie możemy pierwiastkować liczb
ujemnych
27 mar 19:39
Natalia: Sorki
27 mar 19:42
morfepl: pierwiastków nie ma, ale rozwiązaniem jest x∊R, a i Δ Ci nie taka wyszła
27 mar 19:42
Kasia: to wkońcu jak
27 mar 19:44
Natalia: Wszystko jest dobrze oprócz x=1 lub x=−1
27 mar 19:45
morfepl: Δ ujemna oznacza, że wykres nie przecina się z osią OX, ale wiadomo, że jest "uśmiechnięty,
czyli rozwiązaniem nierówności jest każde x
27 mar 19:46
Kasia: dzięki
27 mar 19:51